Veelgestelde vragen over persluchtbehandeling

Vragen? Laat het ons weten!

Waarom is persluchtbehandeling essentieel?

Tijdens het comprimeringsproces combineert de vochtigheid van de lucht met de olie in de compressor waardoor onzuiverheden ontstaan. Het is dan ook zeer raadzaam om uw perslucht te zuiveren. Een goede luchtkwalitiet voorkomt mogelijke schade aan stroomafwaartse apparatuur, ook gaat de efficiëntie en productiviteit erop vooruit en wordt de levensduur van uw machinepark en gereedschap verlengd.  Kortom, producten voor persluchtbehandeling zijn onmisbaar voor iedereen die gebruikt maakt van een compressorinstallatie. 

Hieronder vind u de antwoorden op veelgestelde vragen over luchtdrogers, condensaatbehandeling en lijnfilters.  Op onze blogpagina staan verschillende artikelen over het belang van persluchtbehandeling. 

 

Welk voordeel heeft een luchtdroger?

Luchtvochtigheid is een onderdeel van de atmosferische lucht en transformeert in condensaat tijdens het compressieproces. Een luchtdroger zal deze waterdamp verwijderen waardoor droge perslucht wordt afgegeven.

Dit resulteert in een langere levensduur van uw gereedschap en apparatuur, lagere onderhoudskosten, een verhoogde efficiënte productie en een betere kwaliteit van het eindproduct.

Wat is de maximale omgevings- en inlaattemperatuur voor luchtdrogers?

De maximale omgevingstemperatuur is 45 °C en de maximale  bedrijfstemperatuur is 55 °C.

Wat is het verschil tussen koeldrogers en adsorptiedrogers?

Koeldrogers gebruiken milieuvriendelijk koelgas om de perslucht te koelen en verwijderen vervolgens het condensaat uit de lucht. Met deze techniek behalen we een drukdauwpunt (PDP)  van maximaal 3 °C.

Adsorptiedrogers gebruiken een adsorptiemateriaal dat “droogmiddel” wordt genoemd om het vocht uit de perslucht te verwijderen (te adsorberen). Met deze methode kunnen we een PDP -40 °C of zelfs -70 °C behalen.

Als de omgevingstemperatuur lager wordt dan 0°C, is een adsorptiedroger vereist om ijsvorming in leidingen en toepassingen te voorkomen.

In het artikel "Welke soorten luchtdrogers zijn er?" gaan we dieper in op de verschillen en werking van beide luchtdrogers. 

Wat is het drukdauwpunt?

Drukdauwpunt is de temperatuur bij een bepaalde druk waarbij waterdamp in perslucht begint te condenseren tot water. In ons artikel "Effectief verwijderen van vocht uit perslucht met een koeldroger" leggen wij dit verder uit. 

Wat is de beste plek voor een luchtdroger in mijn compressorinstallatie?

Plaatsing van een luchtdroger na de ketel biedt de optimale oplossing voor een rustige en stabiele stroming van perslucht door de droger.

Is er een besturings- of bewakingssysteem leverbaar voor de koeldrogers?

Onze luchtdrogers hebben uitsluitend een PDP indicator om aan te geven of het drukdauwpunt (PDP) zich binnen het gewenste bereik (de groene zone) bevindt. 

Hoe bepaal ik de grootte van de droger? Dient deze gelijk te zijn aan de maximumcapaciteit van de compressor?

Hiervoor bestaat geen exacte regel. Er zijn enkele belangrijke punten waarop gelet moeten worden:

  • Vereist drukdauwpunt (PDP).
  • Capaciteit van compressor (l/min).
  • Maximum inlaattemperatuur van de persluchtdroger (°F or °C)
  • Maximum omgevingstemperatuur (°F or °C)
  • Maximum werkdruk (PSIG of BAR)

Neem contact op met ons op voor een vrijblijvende offerte voor uw situatie. 

Welke voordelen leveren één of meer lijnfilters op?

Atmosferische lucht bevat veel onzuiverheden gecomprimeerd en gecombineerd met de olie corrosieve emulsies kan veroorzaken die het luchtleidingsysteem, uw pneumatische gereedschap en het eindproduct kunnen beschadigen.

Een breed aanbod aan persluchtfilters is beschikbaar om de perslucht te zuiveren. Dat komt de productiviteit, kwaliteit en betrouwbaarheid ten goede. Bovendien blijft de slijtage van het luchtnetwerk beperkt en worden defecten voorkomen.

Welke lijnfilters heb ik nodig voor mijn persluchtinstallatie?

: Dat is afhankelijk van de toepassing van perslucht of de eisen die aan apparatuur worden gesteld door de fabrikant.  Instrumentenlucht is bijvoorbeeld geclassificeerd onder ISO certificering.

Als u niet weet hoe de ISO-classificering is opgebouwd. Dan kunt u ons artikel "Het belang van de juiste persluchtkwaliteit" waar wij dieper in zijn gegaan over dit onderwerp. Of neem contact op met één van onze professionals voor advies. 

Waar moet ik mijn lijnfilters monteren?

Bij Creemers hebben wij verschillende lijnfilters, ook wel persluchtfilters genoemd. Voor een optimale werking om schone lucht te garanderen is om het EPF voorfilter te monteren voor de luchtdroger, maar achter de ketel. Dit is om schone lucht de droger binnen te leiden, de levensduur van de luchtdroger te verlengen en de luchtkwaliteit te verhogen.

Na de luchtdroger kunt u dan nog een EHF fijnfilter en indien noodzakelijk een actiefkoolfilers plaatsen. Deze beide persluchtfilters kunnen ook gemonteerd worden bij de luchtafnamepunt. 

Elke lijnfilter heeft een specifieke werking. In het artikel “Hoe wordt perslucht gefilterd?” vertellen wij u hier meer over. 

Mag het opgevangen condensaat zo maar worden weggegooid?

Neen, condensaat uit de perslucht dat uit de compressor komt, moet nog worden gereinigd om te voldoen aan lokale milieuwetten.

Voor dit proces heeft u een olie-waterafscheider nodig. Deze scheidt het water en olie van elkaar, waarna het gezuiverde water simpelweg via de riolering kan worden weggegoten.

De olie wordt in een speciale afvalkoker opgevangen en dient als chemisch afval verwerkt te worden. 

Op onze blog pagina staan verschillende artikelen over persluchtbehandeling, hieronder vindt u een paar geselecteerde artikelen.