Hoe een compressor te gebruiken? Zaken om rekening mee te houden

Vragen? Laat het ons weten!

Compressoren zijn onmisbaar in verschillende industrieën en professionele omgevingen. Hoe u ze gebruikt is van cruciaal belang voor de uitvoering van uw projecten en de veiligheid van uw werknemers. Uiteraard wilt u de onderhoudskosten laag houden en de levensduur van uw compressor zo lang mogelijk. Daarom willen we u in dit artikel enkele tips geven over het gebruik van een compressor. 

Kies uw onderwerp ⤸

Het kiezen van de juiste compressor voor uw behoeften

Alles begint met het kiezen van de juiste compressor. In sommige gevallen zijn zuigercompressoren de beste keuze. In andere gevallen hebt u mogelijk een schroefcompressor nodig. Dus de eerste vraag die je jezelf moet stellen is: Welk type is ideaal voor mij?

Wilt u meer weten? We hebben een artikel geschreven over het verschil tussen een zuiger- en een schroefcompressor.

Hoe een compressor te gebruiken: Aan de slag

In dit hoofdstuk geven we u enkele aanwijzingen over hoe u aan de slag kunt en hoe u een luchtcompressor op de juiste manier kunt gebruiken.

Lees de handleiding

Klinkt een beetje overbodig. Echter elke fabrikant voegt belangrijke informatie aan de handleiding toe. Dit omvat: 

  • onderhoudsprotocollen;

  • vereiste compressorolie;

  • Veiligheidsvoorschriften

  • informatie over installatie en montage;

  • garantiebepalingen.

Volg altijd de aanbevelingen van de fabrikant op al deze stappen. Als u zich hier niet aan houdt, kan dit leiden tot een garantieprobleem. Sommige fabrikanten gaan bijvoorbeeld niet akkoord met uw garantieclaim wanneer u de aanbevolen compressorolie niet gebruikt. Door het lezen van de handleiding bent u op de hoogte van alle gestelde voorschriften. Op die manier kunt u uw mensen veilig houden en de levensduur van uw compressor verlengen.

Plaatsen van de compressor

Afhankelijk van het type compressor, moet u de beste locatie binnen uw bedrijf kiezen om deze te plaatsen. Creemers biedt een ruim assortiment van zuigercompressoren en schroefcompressoren  aan, elke met zijn specfieke eigenschappen. Laat hem installeren door een professional. Onze installatieprofessionals zullen zich aan al deze punten houden: 

  • Sommige compressoren zijn luid. Wilt u er geen geluidshinder van hebben? Zorg ervoor dat de compressor op een geluidsdichte locatie kan worden geplaatst, of op een plek waar lawaai geen probleem is.

  • Wat te doen de temperatuur? Sommige compressoren kunnen extreme temperaturen aan, andere niet. Compressoren genereren zelf ook warmte: De juiste ventilatie is cruciaal. Dit wordt ook behandeld tijdens de installatie. 

  • We zorgen ervoor dat aan de veiligheidsvoorschriften wordt voldaan: Is er genoeg ruimte rond de compressor zodat het onderhoud kan worden uitgevoerd zoals gepland? Hoe zit het met lokale veiligheidsvoorschriften?

Onze professionals hebben ook een onderhoudsschema dat ervoor zorgt dat al het onderhoud gelijk is aan de bedrijfsuren. 

Lees meer over belangrijke installatievoorschriften:

Hoe een compressor te gebruiken: Olie- en luchtinlaat

Na het plaatsen van de compressor is het tijd om de oliemeter en het luchtinlaatfilter te controleren. Onderhoudspersoneel moet dit voor elk gebruik doen, en niet alleen wanneer ze het voor het eerst gaan gebruiken. 

De olie in uw compressor zorgt voor de noodzakelijke smering van alle bewegende delen. Om zeker te zijn dat er voldoende olie aanwezig is, kunt u dit controleren met het oliekijkglas op uw compressor. Als er te weinig in zit, moet er olie worden bijgevuld. Periodieke olieverversingen zijn ook opgenomen in ons onderhoudsschema. 

Luchtinlaatfilters zorgen ervoor dat er geen verontreinigingen of vuil in de compressor terecht komen wanneer deze lucht aanzuigt. Zit het filter op zijn plaats? Is het filter schoon? Voor een maximale efficiëntie moet het luchtinlaatfilter na ongeveer drie dagen gebruik worden gereinigd. Het moet worden vervangen als het niet meer efficiënt kan worden schoongemaakt, of als er gaten of scheurtjes in de stof zitten.

Het gebruik van een compressor: Vocht en drainage

Elke compressor neemt vocht op. Bovendien is vocht onvermijdelijk bij het gebruik van uw compressor. Zorg ervoor dat al het condenswater is afgetapt uit de ketel voordat u uw compressor gaat gebruiken. 

Tap dagelijks uw persluchtketel af, om er zeker van te zijn dat er geen condenswater in de binnenkant achterblijft. Wilt u dit niet dagelijks handmatig doen? Monteer dan een automatische aftapkraan die automatisch het water afvoeren zonder tussenkomst van de gebruiker. Regelmatig controleren van de aftap en onderhoud zijn echter nog steeds essentieel om de levensduur van uw compressoren te verlengen. 

Wilt u roest en vocht uit uw compressor houden? Lees alles over luchtdrogers!

Hoe een compressor te gebruiken: Voeding

Zorg er altijd voor dat uw compressor wordt geïnstalleerd door een professional. Dat betekent dat uw compressor de juiste spanning vanaf het begin ontvangt. Als u uw machines professioneel installeert, zal de levensduur aanzienlijk toenemen en de onderhoudskosten dalen.

Voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften

Onze installatie- en onderhoudsprofessionals zullen voldoen aan alle lokale veiligheidsvoorschriften. Ook: Regelmatige professionele service zorgt ervoor dat u het meeste uit uw compressor kunt halen. 

Ons laatste advies: Het professioneel installeren en onderhouden van uw compressor is de enige manier om ervoor te zorgen dat de onderhoudskosten laag zijn en de levensduur van uw apparatuur zo lang mogelijk is.

Vragen over compressoren?

Wilt u meer weten over het gebruik van uw compressor en wat onze onderhoudsservice omvat? Wilt u weten welke compressor ideaal is voor uw doeleinden? Neem contact met ons op en we zullen al uw vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

⇪ Terug naar boven ⇪