Hoe kies ik de juiste compressor?

Vragen? Neem gerust contact met ons op!

Zoals u al in ons vorige artikel hebt gelezen, zijn compressoren verkrijgbaar in verschillende soorten. Een andere vraag die u uzelf zou kunnen stellen is: Hoeveel perslucht heb ik nodig voor mijn apparatuur of gereedschappen? Omdat compressoren in alle vormen en maten verkrijgbaar zijn, is het belangrijk om te weten welke type compressor, capaciteit en vermogen het beste bij uw situatie past.

Kies uw onderwerp ⤸

De grootte van uw compressor is afhankelijk van situatie

Heef u een compressor nodig voor zware bouwwerkzaamheden, of voor klusjes in en rondom het huis? 

De hoeveelheid capaciteit welke u nodig heeft is afhankelijk van de aard van uw werkzaamheden, apparatuur en/of gereedschap. Hetzelfde geldt voor het type compressor, zoals een oliegesmeerde of olievrije compressor. Als u een constante luchtstroom nodig hebt, zal het soort compressor er ook toe doen. Zuigercompressoren zijn gewoonlijk niet gemaakt om een constante stroming van perslucht te genereren. U komt dan uit bij een schroefcompressor

De grootte van uw compressor is afhankelijk van het gereedschap dat u gaat gebruiken

Heeft u een compressor nodig om een zeilboot of misschien een grote zandblaster van stroom te voorzien? Voor het laatste kan een compressor met een kleine ketel dat wel. Voor de eerste hebt u een grotere ketel nodig. Het hangt allemaal af van de apparatuur die u gaat gebruiken. 

Voor luchtgereedschap is een bepaalde luchtbehoefte vereist. Deze worden bepaald door de fabrikant. Controleer de benodigde luchtcapaciteit van het apparaat of gereedschap die u gaat gebruiken. Op die manier kunt u de minimale luchtopbrengst berekenen die uw compressor zal moeten genereren.  

Meer over het kiezen van een compressor voor persluchtgereedschap kunt u lezen in ons artike "Welk compressor heb ik nodig voor pneumatisch gereedschap?"

De grootte van uw compressor is afhankelijk van uw voedingsbron

Compressoren tot en met 2,2 kW werken op een standaard 230 volt stroomvoorziening, uiteraard zijn er modellen op 400 volt verkrijgbaar. Bij compressoren vanaf 3 kW is er altijd sprake van krachtstroom, oftewel 400 volt. 

Personen die op afgelegen locaties werken, waar geen elektriciteit beschikbaar is, kunnen kiezen voor een brandstof aangedreven compressor. Deze compressoren werken op een benzine of diesel motor.

De grootte van uw compressor is afhankelijk van de ruimte die u heeft

Klinkt een beetje overbodig, maar toch: Als u een compressor nodig hebt om in uw schuur te passen, zult u niet in staat zijn om een grote industriële compressor te kiezen. Als u deze regelmatig moet verplaatsen, zal een draagbare of mobiele compressor u meer van dienst zijn dan een omvangrijke stationaire compressor.

De grootte van uw compressor wordt meestal bepaald door de ketel

De inhouden van de persluchtketels variëren enorm. U moet nadenken over de ketelinhoud, simpelweg omdat deze bepaalt hoe lang u uw compressor kunt gebruiken voordat deze weer met lucht moet worden gevuld. 

Heeft uw elektrisch gereedschap een constante luchtstroom nodig ? Of gaat u kleinere gereedschappen gebruiken, zoals een tacker? Voor deze korte luchtstoten is geen grote tank nodig. In dit geval moet de motor echter constant in- en uitschakelen, wat een negatieve invloed heeft op de levensduur van uw compressor. 

Kunnen wij u helpen bij het maken van de juiste keuze?

Wilt u meer informatie over de verschillende compressoren in ons assortiment? Kunnen we u helpen beslissen? Laat het ons weten, we beantwoorden al uw vragen zo snel mogelijk. 

⇪ Terug naar boven ⇪