5 tips om kosten van compressor te verlagen

Voor advies op maat! Neem contact met ons op.

Afgezien van het feit dat compressoren aanzienlijke investeringen zijn, kunnen de bedrijfskosten hoog zijn. Veel bedrijven realiseren zich niet dat er in feite veel manieren zijn om deze kosten te verlagen. In dit artikel bespreken we enkele van de energiebesparende mogelijkheden waarmee u rekening moet houden om de kosten van compressoren te verlagen.

Kies uw onderwerp ⤸

Kiezen van het juiste motorvermogen

Alles begint met het kiezen van de juiste compressor voor uw behoeften. Dit betekent ook dat u een systeem moet kiezen met het juiste motorvermogen. Uiteraard kies je niet voor een compressor die niet genoeg energie kan opwekken, maar kiezen voor een installatie die teveel stroom opwekt is ook geen goede keuze. Als het stroomverbruik van uw compressor te hoog is voor uw behoeften, betaalt u onnodige energiekosten.

Onze tip: laat onze professionals u adviseren over welke compressor het beste bij u past! Benieuwd welke compressor het beste bij uw wensen past? Neem contact op!

Kijk eens naar de werkdruk

Om ervoor te zorgen dat u geen onnodige kosten betaalt, is het belangrijk om te kijken naar de werkdruk van uw compressor. Een hogere druk vereist meer energie, dus het genereren van teveel werkdruk voor uw behoeften kan een kostbare aangelegenheid zijn. 1 bar hogere druk vereist gemiddeld 8% meer vermogen. In eerste instantie lijkt dit misschien onbeduidend, maar dat is niet het geval als je kijkt naar de algehele efficiëntie van uw systeem. Genereer je te veel druk voor je behoeften? Het kiezen van de juiste compressor en/of reduceerventiel om de druk te verlagen kan een goed idee zijn om de kosten te verlagen.

Voorkom luchtlekkage

Een andere manier om de kosten van uw compressor te verlagen, is door te kijken naar het totale luchtverbruik. Lekkage, versleten onderdelen of inefficiënte processen kunnen leiden tot overmatig luchtverbruik. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de verschillende secties goed lekvrij zijn. Zo kan het luchtverbruik worden verminderd, bijvoorbeeld 's nachts of in het weekend. Lekkage kan leiden tot 15% overmatig luchtverbruik.

Een eenvoudige, uiterst effectieve oplossing om onnodig verlies van perslucht buiten werktijd te voorkomen is de Airsaver. Met de Airsaver levert de compressor alleen perslucht op de momenten dat er behoefte is. 

Laat uw systeem regelmatig controleren op lekkage of slijtage om het risico op hoge kosten voor luchtverbruik te verminderen. Wilt u lekdetectie of onderhoud laten uitvoeren? Maak vandaag nog een afspraak!

Regel uw compressorsysteem in

Zoals hierboven vermeldt, zijn er altijd verschillende bedrijfssituaties (bijvoorbeeld in het weekend of 's nachts). Elke situatie vraagt om een andere werkdruk en luchtverbruik. Het in kaart brengen van deze verschillende situaties en het implementeren van reguleringsmethoden zijn essentieel om onnodige kosten te verminderen. Er zijn oplossingen voor zowel centraal als snelheidsregeling. Houd te allen tijde controle over het luchtverbruik, de werkdruk en laat met regelmaat onderhoud uitvoeren.

Verlaag uw kosten door energieterugwinning

Onderzoek de mogelijkheden van energieterugwinning. Zo kunt u de warmte die een compressor genereert, gebruiken in andere delen van uw productieproces. Meer dan 90% van de warmte die aan een compressorsysteem wordt geleverd, kan worden teruggewonnen. Verschillende compressorsystemen hebben verschillende mogelijkheden voor energieterugwinning.

Kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen over compressoren in het algemeen of het verlagen van uw kosten in het bijzonder? Neem contact met ons op, dan beantwoorden we je vragen zo snel mogelijk.

⇪ Terug naar boven ⇪