Hoe u de kosten van een compressor kunt verlagen

Aangezien ongeveer 70% van de kosten van een compressor bestaat uit energiekosten, wilt u de meest efficiënte opstelling. In deze korte handleiding helpen wij u om beter te begrijpen wat u zult tegenkomen met betrekking tot de totale operationele kosten van een compressor. Natuurlijk verschillen de behoeften van iedereen en is het belangrijk om hiermee rekening te houden bij het bepalen van de juiste oplossing voor u.

Kies uw onderwerp ⤸

Het juiste formaat

Om de juiste compressor te krijgen, moet u bepalen hoeveel perslucht u nodig heeft gedurende een bepaald tijdsbestek. Dit inzicht geeft u de ideale druk (bar) en liters per minuut (l/min) voor uw toepassing.

Als u met meerdere werkzaamheden op perslucht uitvoert, verandert dit uw luchtbehoeften. In dit geval wordt aanbevolen om een compressor met variabele toerental (FREQ) aan te schaffen die geschikt is voor meerdere drukniveaus. Investeren in apparatuur van de verkeerde formaat kan problemen en onnodige kosten veroorzaken.

Als u een te kleine compressor koopt, zal de machine vaker en langer draaien, waardoor hij overbelast kan raken. Dit resulteert in verspilling van energie. Gelijkerwijs zal een te grote machine meer lucht produceren dan nodig is, wat ook de energiekosten verhoogt.

Hoewel u misschien vooruit wilt plannen en wilt investeren in een grotere machine dan nodig is, kunt u het beste rekening houden met uw huidige behoeften. U kunt later altijd nog apparatuur toevoegen.

Schroefcompressor of zuigercompressor

De hierboven genoemde frequentiegeregelde schroefcompressoren hebben voordelen, waaronder de mogelijkheid om de snelheid te wijzigen en aan de drukeisen te voldoen. Dit zijn de meest optimale machines voor de meeste toepassingen.

Ze brengen echter ook relatief hoge initiële investeringskosten met zich mee. Dat gezegd hebbende, FREQ compressoren zijn de meest efficiënte en meestal goedkoper in gebruik. Onze schroefcompressoren met variabel toerental leveren zelfs tot 30% energiebesparing op. Er is ook technologie voor energieterugwinning waarmee u tot 75% van de compressiewarmte kunt hergebruiken.

Met dit alles is de manier waarop FREQ-machines energie besparen de belangrijkste reden waarom ze werken. Ongeacht de luchtvraag, werken schroefcompressoren met een vast toerental op dezelfde snelheid om een consistente luchtdruk te produceren. Wanneer frequentiegeregelde compressoren worden geconfronteerd met een lagere luchtvraag, passen ze automatisch hun snelheid aan, om alleen aan de luchtbehoefte te voldoen

Natuurlijk zijn zowel compressoren met vaste snelheid als met variabel toerental over het algemeen een betere keuze dan zuigercompressoren voor zwaar industrieel gebruik. De belangrijkste reden hiervoor is dat zuigercompressoren een afkoelperiode tussen gebruik nodig hebben en niet zijn gebouwd om de hele dag door te werken.

Bewakings- en besturingsapparatuur

Er zijn enkele schroefcompressoren beschikbaar met geavanceerde bewakings- en besturingsapparatuur. Deze functies bieden inzicht, externe connectiviteit en analyses toe om uw compressorsysteem soepel te laten werken.

Deze functies hebben met name betrekking op het optionele Intelligent Connectivity System (ICONS), dat gegevens en inzichten doorgeeft aan een tablet of mobiele telefoon. Met dit hulpmiddel kunt u problemen oplossen voordat ze onnodige kosten en stilstandtijd veroorzaken.

Heeft u meerdere schroefcompressoren binnen u bedrijf? Dan is het te overwegen om één centraal controlepunt met de ECOntrol 6 te maken voor een beter energiebeheer van uw compressoren. 

Luchtdrogers en filters

De kosten van een persluchtinstallatie gaan verder dan enkele een compressor. Het omvat ook het omgaan met vocht in uw systeem. Het niet goed drogen van waterdamp kan leiden tot problemen zoals bacteriën, verontreinigingen, lekkage en andere kwaliteitscontrole kwesties.

Dit vocht ontstaat wanneer lucht onder druk wordt gezet en wordt verwarmd door het compressieproces. Wanneer u de totale kosten van uw machine in overweging neemt, kan een zeer efficiënt droog- en filtersysteem niet ontbreken.

Wat luchtdrogers betreft, zijn er over het algemeen twee manieren waarop lucht wordt gedroogd. Een koeldroger doet dit op een manier die vergelijkbaar met een koelkast en een adsorptiedroger maakt gebruik van een droogmiddel om water van de lucht te scheiden. In de meeste gevallen is een koeldroger voldoende. Voor gevoelige toepassingen zoals in voedingsmiddelenindustrie en medische sector heeft u echter een adsorptiedroger nodig.

U kunt hier meer over lezen in onze amdere artikelen over luchtdrogers, die handig zijn bij het afwegen van kosten en behoeften.

Het bepalen van de kosten van een compressor

Zoals aangegeven in dit artikel, zijn er veel factoren die een rol spelen bij het bepalen van de kosten van een compressor. We hopen dat u beter begrijpt hoe u uw operationele kosten zo veel mogelijk kunt verlagen.

Wilt u toch liever een persoonlijk advies op maat? Of heeft u nog andere vragen? Ons team van Technisch Adviseuers staat voor u klaar. We horen graag van u. 

⇪ Terug naar boven ⇪