Lijnfilters en waterafscheider voor een complete persluchtinstallatie

Vragen? Laat het ons weten!

Omgevingslucht bevat stof, vocht en andere verontreinigingen, het is belangrijk om dergelijke onzuiverheden uit perslucht te verwijderen. De meeste compressoren gebruiken olie voor koeling en smering. Al deze vervuilingen komen tijdens het compressieproces in uw perslucht terecht.

Om de kans op schade aan het luchleidingsysteem, uw apparatuur of het product te verkleinen is het van essentieel belang om de perslucht te filteren.  

In een eerder artikel "Hoe wordt perslucht gefilterd?" leggen wij uit hoe filteratie werkt. Nu vertellen wij hoe u met behulp van lijnfilters en waterafscheiders de luchtkwaliteit kan verbeteren. 

Kies uw onderwerp ⤸

Lijnfilter

Bij het kiezen van een lijnfilter is het belangrijk om rekening te houden met de normen van de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) 8573-1 en 12500-1. Het volgen van deze richtlijnen voor uw branche zorgt voor de productie van schone perslucht.

Voor het verwijderen van olie en stof heeft u een EPF voorfilter nodig. Om meerdere lagen vloeistoffen uit de perslucht te filteren monteer er een EHF fijnfilter bij. Ze zijn ook effectief in het verwijderen van microscopisch deeltjes. Beide types worden ook wel een coalescentiefilter genoemd.

De hoeveelheid en welke lijnfilters die nodig zijn, worden bepaald door de toepassing op elk gebruikspunt. Voor de meeste doeleinden is de combinatie van een EPF voorfilter en EHF fijnfilter voldoende. Ze kunnen een filteratiegraad  bereiken tot 0,01 micron bij 1 bar (14,5 psi) en 20oC (68F) of ISO Klasse 1 luchtzuiverheid.

In industrieën waar de hoogste eisen aan perslucht worden gesteld zoals de voedingsmiddelenindustrie en de medische sector, wilt u naast hoogwaardige lijnfilters ook een olievrije compressor gebruiken. Het bereiken van ISO-klasse 0 luchtzuiverheid is onmogelijk door filtratie alleen. Daarnaast is het belangrijk om een adsorptiedroger te gebruiken voor een zo schoon mogelijke lucht.

Komt u er niet uit? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies op maat. 

Montage van een lijnfilter

Vanwege hun veelzijdigheid kunnen lijnfilters op verschillende locaties in uw persluchtinstallatie worden geïnstalleerd. Voor de meest efficiënte werking adviseren wij de volgende opstelling: compressor, voorfilter, koeldroger, fijnfilter en actiefkoolfilter. Dit zorgt ervoor dat de perslucht wordt gefilterd voordat het uw luchtleidingsysteem in gaat.

Ze kunnen voor en achter uw luchtdroger gaan, maar ook rechtstreeks bij het afnamepunt. Wat u beslist, hangt af van uw specifieke componenten en toepassingen.

Daarnaast is het modeltype die u nodig heeft afhandelijk van de luchtopbrengst. Al onze componenten zijn ontworpen voor maximale capaciteit en eenvoudig onderhoud.

Onderhoud aan lijnfilter

Bij lijnfilters is het aan te raden om minimaal elke 12 maanden de elementen te vervangen. Als u dit niet doet, kan dit leiden tot ongewenste uitvaltijd, lagere efficiëntie en andere problemen zoals corrosie.

Gedurende hun hele levensduur hebben filters te maken met drukvariaties, fluctuerende temperaturen, variërende vochtigheidsniveaus en chemische reacties. Hoewel uw perslucht in orde lijkt, is het de moeite waard om te investeren in goed onderhoud. Deze stap helpt bij het verwijderen van eventuele verborgen bedreigingen voor uw workflow.

Waterafscheider

Met behulp van centrifugaaltechnologie verwijdert een WS-waterafscheider 99% van het bulkwater. Het proces heeft minimaal invloed op drukval bij waterverwijdering  en verbeterd de luchtkwaliteit.

Deze waterafscheider is eenvoudig te monteren, ook bij een al bestaande installatie. Wij raden aan om deze WS-waterafscheider te plaatsen na de compressor en voor een EPF voorfilter. 

Olie-waterafscheider

Bij filtratie en drogen van perslucht blijft er verontreinigd water over, voor de juiste verwerking hiervan heeft u een goede olie-waterafscheider nodig. Dit is vooral bij oliegesmeerde compressoren van cruciaal belang. Om te voldoen aan mileurichtlijnen is het correct scheiden van olie en geconcentreerde vervuiling uit uw condenswater vereist.

Na het filteren van het condenswater kunt uw het overgebleven water afvoeren via het riool. Het vervuilde residu dient te worden behandeld als chemisch afval. 

Neem vandaag nog contact op

We hopen dat dit artikel u voldoende informatie geeft over persluchtfilters, zodat u de beste beslissing kunt nemen voor uw toepassing(en). Als u hulp nodig heeft bij het bepalen wat de juiste oplossing is, neem dan vandaag nog contact met ons op. We helpen u graag in de goede richting.

⇪ Terug naar boven ⇪