Soorten compressoren: Olievrije en oliegesmeerde compressoren

Vragen? Neem gerust contact met ons op!

In een eerder artikel hebben we het "verschil tussen zuigercompressoren en schroefcompressoren" uitgelegd. Er is echter ook een belangrijk verschil tussen olievrije en oliegesmeerde compressoren. In dit artikel zullen we beide soorten bespreken. 

Kies uw onderwerp ⤸

Specifieke typen compressoren

Bij zuigercompressoren en schroefcompressoren is er een keuze tussen oliegesmeerde en olievrije compressoren. Beide types hebben hun eigen specifieke voor- en nadelen. Laten we eerst eens kijken waarom beide compressoren in de eerste plaats gesmeerd moeten worden.

Zuigercompressor versus schroefcompressor

Creemers heeft een ruim assortiment zuigercompressoren en schroefcompressor, zowel olievrij als oliegesmeerd.

Een zuigercompressor gebruikt uiteraard een zuiger om lucht samen te drukken en deze onder hoge druk te leveren. In wezen werkt het volgens hetzelfde mechanisme als een verbrandingsmotor. Een centrale as drijft de zuigers aan. Wanneer de zuiger naar achteren wordt getrokken, stroomt gas de compressor binnen via een klep. Het gas wordt vervolgens in de cilinders van de zuigers gespoten en de beweging van de zuigers comprimeert de lucht.

Bij zuigercompressoren is een soort smering nodig om een soepele werking te garanderen en oververhitting te voorkomen. Met de juiste olie, verlengt u de levensduur en prestaties van uw compressor.

Een schroefcompressor daarentegen maakt gebruik van rotoren om lucht samen te persen. Mannelijke en vrouwelijke rotoren draaien in tegengestelde richting, waardoor de lucht tussen hen wordt opgesloten. Er is geen klepsysteem. Oververhitting is hier geen probleem, maar het blijft een feit dat schroefcompressoren een continue luchtstroom kunnen leveren: Ze hebben smering nodig om 24 uur per dag en 7 dagen per week met op volle toeren te kunnen blijven draaien.

In de animatie hieronder leggen wij u graag uit, hoe belangrijk de juiste smeermiddelen is. Zoekt u compressorolie voor uw compressor? Laat het ons weten, wij helpen u graag hiermee.

Oliegesmeerde compressoren: Voor- en nadelen

Bij oliegesmeerde compressoren wordt olie gebruikt om alles soepel te laten draaien en oververhitting te voorkomen. Dit heeft echter een paar nadelen:

 • De perslucht bevat sporen van olie. Dit kan een probleem zijn in bepaalde toepassingen. Er kan echter een extra persluchtlijnfilter worden geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat alle sporen van vervuilende olie worden verwijderd; 
 • Oliegesmeerde (zuiger)compressoren zijn zwaar en minder gemakkelijk te verplaatsen; 
 • Oliegesmeerde compressoren zijn vaak nogal omvangrijk en nemen veel ruimte in beslag. 

Om deze redenen worden oliegesmeerde compressoren vaak gebruikt in industriële omgevingen.ze bieden ook een paar voordelen: 

 • Er is weinig onderhoud nodig en het oplossen van technische problemen is vaak heel eenvoudig; 
 • Oliegesmeerde compressoren hebben een lange levensduur
 • Door de grondige smering produceren ze weinig lawaai of warmte
 • Ze kunnen worden gebruikt in extremere situaties en voor zwaar werk.

Olievrije compressoren: Voor- en nadelen

Olievrije compressoren maken gebruik van andere smeermiddelen, zoals voorgesmeerde cilinders en een tussenkoeler. Een olievrije compressor bevat technisch wel olie, maar komt niet in contact met de compressor. De olievrije compressor heeft een paar nadelen:

 • Olievrije compressoren genereren meer lawaai en warmte dan oliegesmeerde compressoren;
 • Zij hebben meer onderhoudsvereisten;
 • Ze hebben een kortere levensduur;
 •  Ze zijn niet helemaal geschikt voor zwaar gebruik.

Olievrije compressoren zijn vooral geschikt in niet-industriële omgevingen zoals tandheelkunde of kleinere werkplaatsen waar verontreiniging een probleem is. Ze zijn ook bijzonder nuttig voor thuis- of doe-het-zelf-toepassingen. De voordelen van een olievrije compressor: 

 • Ze zijn kleiner en gemakkelijker te verplaatsen;
 • Ze leveren schone lucht zonder sporen van olie;
 • Er is geen handmatige smering nodig;
 • Ze kosten minder dan oliegesmeerde compressoren.

Weet u niet zeker welk type compressor u moet kiezen?

Wilt u meer informatie over de compressoren die Creemers te bieden heeft? Kunnen we u helpen beslissen? Laat het ons weten en we zullen al uw vragen zo snel mogelijk beantwoorden. 

⇪ Terug naar boven ⇪