Warmteterugwinning met compressor: Verlaag uw energiekosten en CO2-voetafdruk

Vragen? Laat het ons weten!

De energiekosten zijn vandaag de dag zeker iets om rekening mee te houden, evenals het verlagen van onze CO2-voetafdruk. De kosten zijn ongekend hoog, terwijl de regels en voorschriften steeds strenger worden. Daarom zijn bedrijven voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om hun CO2-voetafdruk te verlagen en de energiekosten te minimaliseren. Terugwinning van restwarmte met compressoren is een uitstekende manier om beide doelen te bereiken. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Kies uw onderwerp ⤸

Hoe gaat warmteterugwinning van een compressor in zijn werk?

In feite kan de warmte die door uw compressorsysteem wordt gegenereerd worden teruggewonnen om in een ander deel van uw productieproces te gebruikt, of om de gebouwen te verwarmen. In ons artikel “Warmteterugwinningssystemen voor compressoren: De juiste keuze maken”leest u alles over de specifieke principes. 

Het verlagen van de CO2-voetafdruk door warmteterugwinning

Onderzoek naar warmteterugwinningssystemen heeft de volgende resultaten met betrekking tot het klimaat en de energie-efficiëntie aangetoond: 

  • 94% van alle energie die door compressoren wordt verbruikt, kan worden teruggewonnen

  • Warmteterugwinningstechnologie kan 1.99% van het totale industriële energieverbruik in het Verenigd Koninkrijk besparen

  • Die 1.99% komt neer op de verwijdering van 913,000 diesel- of benzineauto 's per jaar. 

Je kunt dus zeker zeggen dat warmteterugwinning een uitstekende manier is om de CO2-voetafdruk van landen als geheel en specifieke industrieën in het bijzonder te verminderen. 

Maar hoe zit het met de besparingen?

Besparing op energiekosten door warmteterugwinning

Wist u dat persluchtinstallaties doorgaans ongeveer 12% van de totale energiekosten voor industriële bedrijven met zich meebrengen? Dit is een minimum, omdat sommige fabrieken een onthutsende 40% kunnen bereiken. Maar zoals je in de vorige paragraaf heb kunnen lezen, is ongeveer 94% van die energie herbruikbaar. U zult het ermee eens zijn dat dit kan leiden tot enorme besparingen op de energiekosten. Energiekosten die ongeveer 80% van de totale kosten voor luchtcompressie bedragen. 

Het terugwinnen van warmte betekent dat u minder energie zult moeten kopen - aangezien de warmte voor verschillende andere doeleinden wordt gebruikt. Vooral als de energiekosten hoog zijn, is dit een aanzienlijk verschil. De operationele kosten zullen ook lager zijn. 

Om u een voorbeeld te geven: Een autofabrikant koos ervoor om warmteterugwinning te implementeren. De overtollige warmte werd gebruikt om water te verwarmen, om verder te worden gebruikt in het productieproces. Ze hebben dus toegang tot een continue toevoer van verwarmd water, zonder extra energiekosten. De CO2-uitstoot werd met 260.000 ton per jaarverminderd, wat neerkomt op een besparing van €43.473 per jaar

Dit is slechts een van de vele voorbeelden waar warmteterugwinningssystemen aanzienlijke energiebesparingen en CO2-reductie opleveren. 

Wilt u de kosten verlagen en energie besparen?

Vraagt u zich af hoe u warmteterugwinning kunt implementeren om de kosten aanzienlijk te verlagen en de CO2-voetafdruk van uw bedrijf te verlagen? Wij bieden oplossingen op maat om aan al uw behoeften te voldoen. Laat het ons weten, en we nemen direct contact met u op.

⇪ Terug naar boven ⇪