Welke soorten luchtdrogers zijn er?

Vragen? Neem gerust contact met ons op!

Het drogen van perslucht is een essentieel onderdeel van uw luchtbehandeling. Dit lees je in ons artikel "Het belang van een luchtdroger en lijnfilters". In deze gids ontdekt u welke type persluchtdrogers er zijn en welke u nodig hebt.

Kies uw onderwerp ⤸

Koeldrogers

EDD koeldrogers worden het meest gebruikt bij compressoren voor het droge van de perslucht

Koeldrogers koelen de lucht af tot ongeveer 3°C (35°F). Bij deze temperatuur, het zogenaamde dauwpunt, condenseert het vocht in de lucht waarna het wordt afgevoerd. De gekoelde lucht wordt bij het verlaten van de droger en voordat deze wordt gebruikt, op kamertemperatuur gebracht.
De zijn twee soorten koeldrogers:

 • Koeldrogers met niet-cyclisch koelmiddel koelen continu en houden zo een consistente temperatuur in stand. Ze zijn zeer betrouwbaar en makkelijk te onderhouden, maar je kunt ze niet uitschakelen. Ze blijven draaien, zelfs als uw bedrijf gesloten is.
 • De koeldrogers produceren de benodigde hoeveelheid koude en sluiten vervolgens af totdat de kerntemperatuur een bepaald niveau bereikt. Ze worden automatisch in- en uitgeschakeld als dat nodig is, waardoor ze de milieuvriendelijkere optie zijn. De extra onderdelen die nodig zijn voor deze manier van werken, kunnen echter resulteren in een iets hogere behoefte aan onderhoud en bieden geen stabiel drukdauwpunt.
Waarom kiezen voor een koeldroger ?

Koeldrogers zijn het meest voorkomende type persluchtdroger. Ze zijn perfect voor de meeste productie- en servicetoepassingen, op voorwaarde dat u alleen droge lucht nodig hebt zonder merkbare vochtigheid. Ontdek ons assortiment EDD koeldrogers.

Een paar voordelen van koeldrogers

 • Kosteneffectief in aankoop en onderhoud
 • Milieuvriendelijk en kan worden gecombineerd met de Energy Box om nog meer energie te besparen
 • Betrouwbaar en consistent

Heeft u behoefte aan een systeem dat in staat is om de dauwpunten te verlagen? Dan is een adsorptiedroger beter geschikt voor u.

Adsorptiedrogers

Een adsorptiedroger gebruikt een hygroscopisch filter zoals geactiveerde alumina en silicagel om vocht uit de lucht te halen en te drogen. Ze hebben een dauwpunt van ongeveer -40°C of -40°F.
Zoals vermeld in deze beknopte handleiding voor luchtdrogers zijn adsorptieluchtdrogers beter geschikt voor het drogen in de tweede trap , omdat het hygroscopische filter anders te snel verzadigd zou raken. Dit betekent dat ze gewoonlijk de tweede stap zijn na een primaire droger, zoals een koeldroger.

Er zijn 2 uitvoeringen van een adsorptiedroger:

 • Drogers met één filter worden het vaakst gebruikt voor toepassingen op het gebruikspunt. Het bevat een granulair hygroscopisch medium waar de lucht doorheen wordt geduwd en waar het van vocht wordt gefilterd. Drogers met één filter zijn eenvoudig in het gebruik en efficiënt in hun energieverbruik.
 • Twin Tower -drogers worden ook wel regeneratieve drogers genoemd. Ze bevatten 2 containers.

Het eerste reservoir bevat een hygroscopisch filter waardoor de lucht passeert. Wanneer het filter verzadigd raakt, stroomt de lucht naar de tweede opvangbeker voor dezelfde behandeling.

De eerste opvangbeker verwarmt vervolgens een kleine hoeveelheid lucht om uit het eerste filter het vocht te zuiveren en in de atmosfeer te laten stromen, waardoor het filter wordt gereset.

De regeneratie van het medium maakt gebruik van 1 van twee werkingsprincipes:

 • Bij heatless regeneratie wordt een kleine hoeveelheid perslucht gebruikt om het hygroscopische medium te drogen, wat een luchtverlies van 17-20% veroorzaakt.
 • Verwarmde regeneratie of purge van de blower gebruikt hete atmosferische lucht, waardoor het luchtverlies tot minder dan 7% wordt gereduceerd.
Waarom kiezen voor een adsorptiedroger?

De regeneratieve aard en het lage dauwpunt van adsorptiedrogers maken het perfect om lucht te comprimeren op of onder het vriespunt. Ontdek ons assortiment adsorptiedrogers

Enkele voordelen van een adsorptiedroger

 • Eenvoudig te onderhouden en schoon te maken
 • Perfect voor het drogen in de tweede trap
 • Veelzijdig en in staat tot zeer lage dauwpunten

Membraandrogers

De laatste soort luchtdroger voor uw compressor is de membraandroger. Zoals de naam al aangeeft, stroomt de binnenstromende lucht over een hygroscopisch membraan om het vocht te verwijderen.

De lucht bouwt zich op het membraan op totdat deze naar de andere kant stroomt, wat een lage druk is. Er wordt dan een droog gas doorgevoerd, dat het vocht wegvoert voor uitzetting.

Het dauwpunt van de membraandrogers hangt af van de temperatuur van de binnenstromende lucht, hoewel een goede opstelling zal resulteren in ongelooflijk lage dauwpunten. Ze zijn vaak een tweede of zelfs derde trap droger.

Waarom kiezen voor een membraandroger?

Membraandrogers zijn een populaire keuze voor medisch gebruik dankzij het lage dauwpunt in een gecontroleerde omgeving, wat resulteert in kleine hoeveelheden lucht van hoge kwaliteit. Als u een luchtdroger nodig hebt voor een laboratorium, een tandartspraktijk of een ziekenhuis, is dit uw beste keuze. Ontdek ons assortiment membraandrogers

Redenen om te kiezen voor een membraandroger
 • Continu werken zonder gebruik van elektriciteit
 • Stil en betrouwbaar
 • Luchtcompressie van hoge kwaliteit

Advies nodig voor uw persluchtdroger?

Het kiezen van het juiste luchtdroger voor uw bedrijf kan een ingewikkelde taak zijn. Als u nieuwsgierig bent naar meer informatie of op zoek bent naar persoonlijk adviesneem dan contact op met onze experts. Ze helpen u graag verder.

⇪ Terug naar boven ⇪