Welke soorten persluchtlijnfilters zijn er?

Vragen? Neem gerust contact met ons op!

Voor een optimale persluchtkwaliteit heeft u persluchtlijnfilters nodig. In een eerder artikel “Het belang van een luchtdroger en lijnfilters“. Om er zeker van te zijn dat u het juiste type persluchtlijnfilter kiest, moet u eerst weten welke soorten lijnfilters er zijn en welke werking zij hebben. Dit leest u in dit artikel, zodat u de beste keuze te maken voor uw persluchtbehandeling.

Kies uw onderwerp ⤸

Voorfilter

persluchtfilter

Dit voorfilter zorgt voor algemene bescherming. Het filter verwijdert stofdeeltjes, water en olieaerosols uit de perslucht. Het voorfilter heeft een filterelement dat alleen lucht doorlaat en andere verontreinigingen zoals stof, pollen en vuil blokkeert. Dit type filter heeft een filtratiegraad van 1 micron. Om verzadiging en drukval te voorkomen raden wij aan om het filterelement na elke 2000 draaiuren of minimaal jaarlijks te doen.


Waarom kiezen voor een voorfilter?

Voorfilter wordt vaak gebruikt in combinatie met een koeldroger. Voor optimale filtratie raden wij dan ook aan dit filter voor een koeldroger te plaatsen. Ze filteren ook interne deeltjes zoals corrosie om uw compressor langer te laten leven.

Voordelen van een voorfilter

  • Filtert verontreinigingen zoals stof en olie uit perslucht.
  • Voorkomt verstoppingen in luchtleidingsysteem
  • Verlengt de levensduur van uw appartuur en gereedschappen.
  • Verminderd het uitvalrisico en verhoogt uw algemene productiviteit.

Fijnfilter

persluchtlfilter

Het fijnfilter verwijderen vloeistoffen zoals water, aerosols, smeermiddelen en andere oliedeeltjes uit de perslucht. Ze voegen aerosolen samen tot druppels door drukvallen en het kronkelige werkingsprincipe van het pad .

Door deze veelzijdige manier van werken vangen fijnfilters ook microscopisch deeltjes op. De filtratiegraad is 0,01 micron. Ze worden samen met de aërosoldeeltjes opgevangen en afgevoerd. Met een olie-waterscheider kunt u dat op een milieuvriendelijk maar doen om vervuiling te voorkomen.
Naarmate het filter echter verzadigd raakt, zal de druk moeten dalen om dezelfde filterkwaliteit te bereiken. Om een redelijke druk te behouden moet het element om de zoveel tijd worden vervangen. Ons advies hier in is om dit na elke 2000 draaiuren of minimaal jaarlijks te doen. 


Waarom kiezen voor een fijnfilter?

Fijnfilters zijn ongelooflijk veelzijdig, maar niet erg energiezuinig.

  • Verwijdert water in vloeibare vorm en olieaerosols
  • Filtert vaste deeltjes in hoge mate

Voor een optimale werking van een fijnfilter raden wij altijd aan om hiervoor een voorfilter te plaatsen. 

Actiefkoolfilter

Actiefkoolfilters worden vaak dampverwijderingsfilters genoemd , die perfect beschrijven hoe koolstof wordt gebruikt om gasvormige verontreinigingen aan te trekken en te immobiliseren. Verwijdering van oliedampen tot een restoliegehalte van maximaal 0,003 mg/m³ (0,003 ppm). De koolstof heeft een groot oppervlak, waardoor het een duurzaam type filter is.

Net als bij het voor- en fijnfilter moet het element in een actiefkoolfilter ook regelmatig worden vervangen om te voorkomen dat de druk te dramatisch daalt. Wij adviseren om het element na elk 1000 draaiuren te vervangen, of minimaal jaarlijks voor gegarandeerde werking. 

Waarom kiezen voor een luchtfilter met actieve kool?

Actiefkoolfilters worden meestal gebruikt voor voedselverwerking en de productie van ademende lucht. De combinatie van een voor-, fijn- en actiefkoolfilter zorgt voor de hoogste luchtkwaliteit, dit soort perslucht wordt ook wel technisch olievrij genoemd.   

Redenen om te kiezen voor een filter voor dampverwijdering

  • Verwijdert gasvormige verontreinigingen zoals geuren en chemische dampen tot een restoliegehalte van maximaal 0,003 mg/m³ (0,003 ppm),
  • Hogere kwaliteit van het eindproduct.
  • Eenvoudig te onderhouden

Voor een optimale werking van een actiefkoolfilter adviezen wij om altijd ook een luchtdrogervoor- en fijnfilter ervoor te plaatsen. 

Laat ons u helpen met het maken van de juiste keuze.

Gebruik zowel luchtdrogers als luchtfilters in uw persluchtbehandeling. Hoewel ze allebei uw perslucht filteren, zijn er belangrijke verschillen tussen drogers en filters.

Weet u nog steeds niet welk type persluchtfilter u nodig hebt? Neem voor persoonlijk advies contact op met de professionals van Creemers Compressors

⇪ Terug naar boven ⇪