Welk type compressorolie moet ik kiezen?

Vragen? Laat het ons weten!

Oliegesmeerde compressoren hebben logischerwijs olie nodig. Maar u zou uzelf kunnen afvragen: Welk soort compressorolie moet ik kiezen? Uw keuze hangt af van een paar verschillende factoren: De additieve eigenschappen van de olie zelf, uw apparatuur, de omstandigheden waarin de compressor werkt en het soort onderhoud dat nodig is om goed te functioneren. In dit artikel zullen we u alles vertellen over het maken van de juiste oliekeuzes. 

Kies uw onderwerp ⤸

Wat maakt de olie van de compressor anders dan die van andere oliën?

De olie van de compressor kan synthetisch of niet-synthetischzijn of een mengsel van beide. U moet bedenken dat smeermiddelen van luchtcompressoren verschillende functies hebben:

  • Smeren

  • Voorkom corrosie

  • Voorkom vervuiling

  • Voortijdige slijtage voorkomen

De juiste additieven zorgen ervoor dat aan de vereisten van uw apparatuur wordt voldaan, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

Wat voor additieven zitten er in de olie van de compressor?

U hebt dus een evenwichtige mix van synthetische en/of niet-synthetische additieven nodig om de beste resultaten te garanderen. We zullen u alles vertellen over de soorten additieven die in compressorolie worden aangetroffen:

Additieven tegen oxidatie

Zij zorgen ervoor dat het oxiderende proces en de zure vorming vertraging oplopen. Ze verlengen de levensduur van het smeermiddel, beschermen uw apparatuur terwijl het niet in bedrijf is en zorgen ervoor dat uw olie onder verschillende omstandigheden wordt gebruikt.

Additieven voor oppervlakteactiviteit

Deze additieven zorgen ervoor dat uw olie niet schuimt. Schuim zorgt voor een hogere oxidatiesnelheid, omdat het meer olie blootstelt aan zuurstof. U hebt deze additieven nodig om ervoor te zorgen dat uw olieafscheider niet verzadigdis. Het is essentieel om de drukval te verminderen en de levensduur van uw luchtcompressor te verlengen.

Additieven voor olieontemulsie

Deze additieven zorgen ervoor dat water van olie wordt gescheiden : uw systeem is daarom beschermd tegen zogenaamde olie/water emulsies.

Hoe zit het met mijn apparatuur?

Voor elk specifiek type compressor is een specifiek type olievereist. Het gebruik van een algemeen smeermiddel wordt afgeraden, omdat het nooit zo apparatuurspecifiek zal zijn als gespecialiseerde oliën en smeermiddelen. Bij de aanschaf van uw compressor zullen we u altijd het juiste advies geven over welk smeermiddel u moet gebruiken. Op die manier kunt u altijd de levensduur van uw machines verlengen en de productie- en onderhoudskosten verlagen.

Wat gebeurt er als ik de verkeerde keuze maak?

Stel dat u de verkeerde keuze hebt gemaakt of op het punt staat een ongeïnformeerde beslissing te nemen. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld: 

  • Verkorting van de levensduur van uw apparatuur

  • Vorming van neerstorting op oliecircuits en bewegende delen

  • Onvoldoende smering

  • Degradatie van het afdichtmechanisme

  • corrosie

  • Algemeen gebrek aan prestaties

Eén tip: Volg de aanbevelingen van de fabrikant

Wanneer u voor compressorolie kiest, kunt u niet zomaar iets oppikken dat geschikt lijkt. De enige manier om ervoor te zorgen dat u niet te veel betaalt voor onderhoud, productie of reparatie is het opvolgen van de instructies van de fabrikant.

Onze specialisten staan te popelen om u te helpen de juiste keuzes te maken. We staan klaar om u te helpen de juiste compressorolie te kiezen. 

Wilt u meer weten over de olie van compressoren? Neem contact met ons op. Wij vertellen het u graag. 

⇪ Terug naar boven ⇪