Effectief verwijderen van vocht uit perslucht met een koeldroger

Condensaat is een ongewenst bijproduct van het compressieproces. Om te voorkomen dat vocht schade kan aanbrengen aan uw luchtleidingsysteem, stroomafwaartse apparatuur of zelfs uw eindproduct. Een koeldroger van Creemers is geschikt voor vrijwel alle pneumatische industriële toepassingen.

Afhankelijk van uw toepassing zullen er kwaliteitseisen gesteld worden aan de perslucht. Om een bepaald kwaliteitsnormen te voldoen kan het zijn dat enkele een koeldroger onvoldoende is. In dat geval heeft u ook lijnfilters nodig om verontreinigingen en bacteriën te bestrijden.

In dit artikel vertellen wij u hoe u op effectieve wijze met behulp van een koeldroger het vocht uit uw perslucht kunt verwijderen.  

Kies uw onderwerp ⤸

Wat is het drukdauwpunt (PDP) van koeldrogers?

Dit type luchtdrogers kunnen doorgaans een drukdauwpunt (PDP) bereiken van +2˚C tot +7˚C. Hierbij is het belangrijk om op te merken dat PDP niet hetzelfde is als het atmosferische dauwpunt. Het verwijst strikt naar het watergehalte in de perslucht.

Bij de meeste industriële toepassing is dit drukdauwpunt vaak voldoende, bijvoorbeeld voor pneumatisch gereedschap of persluchtcilinders.

Hoe beschermd een koeldroger uw apparatuur

Tijdens het compressieproces wordt de lucht heet en verdampt het vocht erin. Naarmate de lucht begint af te koelen, condenseert de waterdamp in vloeibare vorm. Als dit vocht in de perslucht blijft, riskeert u roestvorming en schade aan uw stroomafwaartse leidingsysteem en apparatuur.  

Luchtdrogers koelen de perslucht, die op zijn beurt het vochtgehalte condenseert. Dit proces maakt het gemakkelijk om condensaat uit perslucht te verwijderen. Daarna gaat de droge lucht voor gebruik door een lucht-naar-warmtewisselaar. Het condensaat wordt uit uw systeem verwijderd en de genoemde risicofactoren verkleint, zodat u verzekerd bent van droge perslucht.

Hoewel koeldrogers doorgaans de goedkoopste optie zijn, zijn ze voldoende om stroomafwaartse apparatuur te beschermen en tegelijkertijd de levensduur van uw systeem te verlengen

De werking van een koeldroger

Dit type luchtdrogers gebruiken koelgassen om de hete lucht af te koelen. Perslucht passeert de droger waar lucht condenseert tot water voor afvoer (zoals hierboven vermeld). Deze apparatuur is vrij eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken.

Op sommige modellen vind u functies zoals intelligente waterafvoer. Met elektronische sensoren verwijdert dit apparaat condensaat zonder perslucht te verspillen. Er is ook optionele filterondersteuning te monteren voor lijnfilters om installatiekosten te verlagen.

Om effectief te zijn, moet de relatieve vochtigheid van de perslucht lager zijn dan 50%. Om u te helpen het droogproces te volgen, zijn er optionele PDP-indicatoren. Deze apparaten worden geleverd met een PDP-alarm, meten het dauwpunt en geven de status van de ventilator aan.

Dat gezegd hebbende, installatie en onderhoud zijn vrij eenvoudig en ongecompliceerd voor koeldrogers. We hebben gebruiksvriendelijke, duurzame machines ontworpen om de operationele kosten zoveel mogelijk te minimaliseren.

Milieuvriendelijke koelgassen

Aangezien koelgassen worden gebruikt in deze luchtdrogers, willen wij u informeren over de mogelijke invloed die hebben op het milieu. Mocht dit een punt van zorg zijn, onze EDD koeldrogers gebruiken enkel milieuvriendelijke R513A, R410A, of R452A koelgas. Deze gassen hebben geen negatieve invloed hebben op de ozonlaag en een zeer laag Global Warming Potential (GWP).

Correct verwerking condenswater

Als uw luchtdroger is aangesloten aan een oliegesmeerde compressor, dan zal u het met olie vervuilde water op correcte wijze een olie-waterafscheider moeten behandelen voor het lozen . In Nederland en veel andere landen gelden er inmiddels strengere milieuwetten met betrekking tot het afvoeren van olie. 

Graag attenderen wij u over het correct afvoeren van condensaat. Wanneer water uit een compressor wordt verwijderd, bevat het meestal verontreinigingen, waaronder olie. Het is belangrijk om de juiste protocollen te volgen om aan de milieuwet te voldoen. De meeste verontreinigingen zijn onzichtbaar voor het blote oog.

Laat het vervuilend condensaat nooit rechtstreeks op uw vloer of in een plastic opvangbak (bijvoorbeeld jerrycan) lopen. Door de richtlijnen van de Rijksoverheid te volgen, zorgt u ervoor dat uw bedrijf de juiste protocollen volgt.

Kiezen van een luchtdroger voor uw compressor

Met onze koeldrogers profiteert u van eenvoudige installatie en hoge betrouwbaarheid. Deze drogers zijn de investering meer dan waard om uw pneumatische apparatuur en gereedschappen te beschermen en tegelijkertijd aan de kwaliteitsnormen te voldoen.

Bij het evalueren van koeldrogers moet u rekening houden met installatie, betrouwbaarheid, benodigde drukdauwpunt en kwaliteitseisen van perslucht.

Als uw een vrijblijvende offerte van Creemers Compressors wilt ontvangen, neem dan gerust contact met ons op. Ons team zal u adviseren welke luchtdroger het beste voldoet aan uw behoeften. We horen graag van u.

⇪ Terug naar boven ⇪