Voorkom condensatie in uw perslucht: Het belang van de juiste luchtdroger

Vragen? Laat het ons weten!

Condensatie kan op de lange termijn ernstige schade veroorzaken aan uw persluchtinstallatie. De draaiende onderdelen van uw machine kunnen oxideren, waardoor de werking van uw compressor in gevaar wordt gebracht. Daarom is de keuze van de juiste luchtdroger zo belangrijk. In dit artikel zullen we de gevaren van condensatie bespreken, evenals de vraag ‘Welke luchtdroger heb ik nodig?’ 

Kies uw onderwerp ⤸

De gevaren van condensatie in compressoren

Condensatie is een natuurlijk resultaat van luchtcompressie. De hoeveelheid geproduceerd water is afhankelijk van de luchtinlaat, de kwaliteit van de omgevingslucht en de druk. Warme vochtige lucht heeft een hoger watervolume dan koude lucht. Dit zal leiden tot meer condensatie. Een schroefcompressor van 55 kW, die werkt bij een omgevingstemperatuur van 24 °C, met een luchtvochtigheid van 75%, produceert bijvoorbeeld tot 280 liter per dag

Maar hoe zit het met de schade die condensatie kan veroorzaken? Als uw persluchtinstallatie niet over de juiste middelen beschikt om condensatie uit te roeien, gebeurt het volgende: 

  • Corrosie van leidingen en fittingen

  • Schade aan pneumatische bedieningselementen, met als gevolg een defect aan de machine

  • Oxidatie en slijtage omdat smeermiddelen weggewassen worden

  • Verkleuring, lagere kwaliteit en schade aan lak

  • Invriezen (in koudere omstandigheden)

  • Hogere onderhoudskosten en kortere levensduur van de machine

We zijn het er dus allemaal over eens dat condensatie iets is om te voorkomen. Maar hoe maak u de juiste keuzes met betrekking tot luchtdrogers?

Hoe kies ik de juiste luchtdroger voor mijn persluchtinstallatie?

In het volgende deel bespreken we kort de verschillende typen luchtdrogers, en waarom deze de ideale keuze voor uw systeem kunnen zijn.

Cycling en non-cycling koeldrogers

Hebt u droge lucht nodig, maar geen kritisch dauwpunt? In dit geval zijn koeldrogers een geschikte keuze. Er zijn twee opties:

Koeldrogers zonder cyclus

Dit is een ideale budgetkeuze om droge lucht te garanderen. Niet in- en uitschakelen betekent dat deze luchtdroger constant werkt: Hij gebruikt een omloopklep voor heet gas om het koelmiddel om te leiden. De koeldroger heeft lage investeringskosten, is eenvoudig te installeren en te bedienen en is ideaal in combinatie met schroefcompressoren. Voor zuigercompressoren raden we een model met een hogere temperatuur aan. Omdat dit type droger constant in werking is, is dit niet de beste optie op het gebied van energiezuinigheid. 

Koeldrogers met cyclus

In tegenstelling tot non-cycling drogers hebben deze drogers extra apparatuur om de hoeveelheid perslucht in uw systeem te detecteren. Dit betekent dat ze in- en uitschakelen op basis van de vraag. Cycling-drogers zijn daarom een energiezuiniger oplossing. De initiële kosten zijn hoger, maar het is zeker een duurzamere optie. Heeft uw systeem een fluctuerend luchtverbruik? Dan is dit de keuze voor u. 

Geïntegreerde luchtdrogers

Deze typen luchtdrogers zijn inherent aan uw systeem. Dit is een voordeel als u beperkte ruimte hebt en de installatiekosten wilt verlagen. We kunnen u zeker helpen bij het kiezen van een geïntegreerde droger die aan uw behoeften voldoet.

Adsorptiedrogers

Terwijl koeldrogers een koelmiddel gebruiken om vocht te verwijderen, gebruiken adsorptiedrogers warmte, chemicaliën of droogmaterialen. Meer informatie over adsorptiedrogers vindt u in onze gids over typen luchtdrogers. over het algemeen kunnen we u vertellen dat de keuze voor koeldroger of adsorptiedroger afhankelijk is van de luchtkwaliteitseisen. We beantwoorden graag alle vragen die u hebt.

Vragen over condensaatbehandeling en luchtdrogers?

Hebt u vragen over de gevaren van condensatie, uw luchtkwaliteitseisen en de beste luchtdroger voor uw behoeften? Neem contact met ons op en we helpen u graag!

 

⇪ Terug naar boven ⇪