Waarom wordt olie in een schroefcompressor gebruikt?

Vragen? Laat het ons weten!

Eerder hebben we het al gehad over de verschillende toepassingen van schroefcompressoren. In dit artikel willen we inzoomen op de redenen waarom een schroefcompressor olie nodig heeft om te werken en waarom persluchtfilters essentieel zijn voor sommige industrieën.

Kies uw onderwerp ⤸

Hoe werkt een schroefcompressor?

In tegenstelling tot zuigercompressoren gebruiken roterende compressoren rotoren om te werken. Lucht wordt in het mechanisme gezogen en wordt samengeperst door de beweging van deze rotoren. Dit gebeurt omdat de volumeruimte tussen de rotoren kleiner wordt. 

Het voordeel van schroefcompressoren is dat er geen kleppen of zuigers worden gebruikt, waardoor er minder mechanische defecten kunnen optreden. Dit maakt schroefcompressoren ideaal voor doeleinden die continue luchtstromen en hoge astoerentallen vereisen. In de meeste gevallen zijn schroefcompressoren kleiner dan zuigercompressoren en leveren ze hoge stroomsnelheden. 

Echter, om de rotoren in beweging te houden is een soort smering nodig. In de meeste gevallen is dit olie. 

Waarom wordt er olie gebruikt in een schroefcompressor?

Vanwege de hitte van het compressieproces, evenals de constante beweging van onderdelen, is smering nodig. Smeerolie heeft dus meerdere functies:

  • Smeren van de rotoren en andere bewegende delen;
  • Koelen van het compressorelement;
  • Het verwijderen van de warmte uit het compressieproces.

Door de juiste smeermiddelen te gebuiken voorkomt u lekkages en vroegtijdige slijtage en zorgt voor een optimale prestaties van uw investering: gebruik originele compressorolie. Deze hebben dé unieke formule om het totale kostenplaatje zo laag als mogelijk te houden.

Zijn er ook andere type schroefcompressoren?

U kunt ook kiezen voor een schroefcompressor die geen olie gebruikt om het compressorelement te smeren/koelen. Deze olievrije scroll compressoren zijn minder duurzaam en minder bruikbaar voor industriële toepassingen. Wilt u meer weten over de verschillen? Dit kunt u lezen in  ons artikel "Olievrije en oliegesmeerde compressoren".

Maar wat als u de duurzaamheid en prestaties van een oliegesmeerde schroefcompressor nodig heeft, maar niet het risico wilt lopen dat olie uw eindproduct vervuilt? Dan kunnen persluchtfilters een oplossing bieden, lees daar meer over in het volgende hoofdstuk.

Persluchtfilters voor schroefcompressoren

Verschillende industrieën, zoals de farmaceutische of voedselverwerkende industrie, kunnen niet het risico lopen dat olie het eindproduct verontreinigt. Aan de andere kant zijn oliegesmeerde schroefcompressoren ideaal voor hun doeleinden: ze zijn duurzaam, kunnen een continue luchtstroom aan en hebben een hoge capaciteit en volume.

Persluchtfilters zijn ideaal om ervoor te zorgen dat er geen olie of andere deeltjes, zoals vuil of stof achterblijven in de eindfasen van het compressieproces. Ze zijn eenvoudig te installeren en zorgen ervoor dat uw eindproduct voldoet aan alle noodzakelijke gezondheidsvoorschriften. Ze zijn vooral nodig in industrieën waar vervuiling een probleem is. Er zijn verschillende soorten persluchtfilters, elke heeft een specfieke werking. In het artikel “Welke soorten persluchtlijnfilters zijn er?” gaan we hier dieper op in.

Wilt u helemaal geen risico lopen op olieverontreiniging? Bekijk dan ons assortiment olievrije compressoren

Hebt u vragen over smeermiddelen of compressoren?

Wilt u meer informatie over de compressoren of diensten die Creemers te bieden heeft? Kunnen we u helpen beslissen? Laat het ons weten en we zullen al uw vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

⇪ Terug naar boven ⇪