Frequentiegeregelde compressoren: waarom zijn ze een goed idee?

Voor advies op maat! Neem contact met ons op

Compressoren zijn essentieel bij het gebruik van perslucht, maar grote investeringen voor zowel grote als kleine bedrijven. Het maken van de juiste keuzes kan de kosten van uw compressoren echter drastisch verlagen. Er zijn twee essentiële manieren om onnodige kosten te vermijden: het verlengen van de levensduur van uw machines en het minimaliseren van de energiekosten. Lees verder om erachter te komen hoe u de kosten kunt verlagen en hoe frequentiegeregelde compressoren (of compressoren met variabel toerental) u daarbij kunnen helpen.

Kies uw onderwerp ⤸

Maak de juiste keuzes

Allereerst moet u de juiste compressor kiezen voor uw behoeften. Bijvoorbeeld: welke compressor heb je nodig? Veel praktijkgevallen hebben aangetoond dat het kiezen van een compressor die te groot is, bijvoorbeeld omdat bedrijven niet zeker zijn van hun werkelijke persluchtbehoefte, de kosten drastisch kan verhogen. Het kennen van uw bedrijf en het kiezen van de juiste compressor is daarom essentieel.

Maar hoe kies ik de juiste compressor? Misschien heeft u al genoeg ervaring om de juiste keuzes te maken. Als dat niet het geval is, zal het laten uitvoeren van een capaciteitsmeting u helpen met een beslissing neemt. Wat het werkingsprincipe betreft, zijn er twee keuzes die u kunt maken: een compressor met vast toerental of een frequentiegestuurde compressor. We zullen beide uitleggen.

Meer weten over de juiste compressor voor uw behoeften? Laat het ons weten en we helpen je op weg.

Wat is een compressor met vast toerental?

Wat is een compressor met vast toerental? Dit is een schroefcompressor die een continue luchtstroom levert.

Dit type compressor heeft twee ingestelde drukpunten: een inschakeldruk en een uitschakeldruk. De compressor regelt de druk tussen deze twee punten, het zogeheten belast-onbelast principe.

Wanneer er een afname is van perslucht en de druk zakt onder de inschakeldruk wordt de compressor geactiveerd. De compressor zal eerst draaien zonder dat daar perslucht voor terugkomt. Dit wordt ‘onbelast’ genoemd. Daarna zal lucht worden gecomprimeerd tot de eindruk is bereikt. Aangezien de druk niet kan blijven stijgen, is er ook een maximum werkdruk ingesteld, wat 'belast’ genoemd. Als de einddruk is bereikt, dan gaat de compressor weer onbelast lopen en tenslotte uitschakelen. De compressor schakelt continu heen en weer tussen de ingestelde punten, zo lang er vraag is naar perslucht.

Je kunt je voorstellen dat stoppen en opnieuw beginnen veel energie kost. Daarom hebben compressoren met vast toerental een grotere energiebehoefte dan frequentiegeregelde schroefcompressoren.

Wat is een frequentiegeregelde compressor?

Compressoren met frequentieregeling hebben een wisselend werkpatroon. In plaats van een constant te schakelen tussen hoge en lage druk, hebben frequentiegeregelde compressoren lagere pieken en een algeheel 'glad' luchtprofiel. Dit soort compressoren passen zich aan de luchtbehoefte aan. Ze produceren de hoeveelheid lucht die op een bepaald moment nodig is.

Frequentiegestuurde compressoren gebruiken een druksensor. Deze sensor detecteert de druk en meldt dit aan de controller. De controller signaleert de omvormer. De omvormer zal het motortoerental aanpassen aan de drukinstellingen.

Kortom, frequentiegeregelde compressoren zijn ‘slimmer’ dan schroefcompressoren met een vast toerental: doordat ze het motortoerental aanpassen aan het specifieke moment, is er minder energieverlies. Beter voor het milieu en beter voor uw portemonnee! Een andere naam voor frequentiegedreven compressoren zijn compressoren met variabele snelheid, omdat hun snelheid varieert afhankelijk van de luchtbehoefte.

Laat ons u helpen bij het maken van uw keuze!

Bent u op zoek naar de ideale compressor die een lange levensduur en energiezuinigheid combineert? Creemers helpt u met alles. Neem contact met ons op en we helpen u direct verder.

⇪ Terug naar boven ⇪