Warmteterugwinningssystemen voor compressoren: De juiste keuze maken

Vragen? Laat het ons weten!

Energiekosten zijn altijd een probleem in industriële situaties. Dit is ook het geval bij een compressor, een schroefcompressor of een zuigercompressor. Fabrikanten en gebruikers zijn altijd op zoek naar manieren om het energieverbruik terug te dringen. Één van de meest effectieve manieren om de energiekosten te verlagen zijn energieterugwinningssystemen, in het bijzonder warmteterugwinningssystemen. U zult alles over hen in dit artikel lezen. 

Kies uw onderwerp ⤸

Hergebruiken van overtollige warmte door warmteterugwinningssystemen

Tijdens compressieproces hebben compressoren energie nodig, maar genereren ze ook warmte. De gegenereerde energie is gelijk aan de energie die aan de motor van de compressor wordt geleverd. Wist u dat ongeveer 95% van die warmte wordt verspild door de  motor, het koelsysteem en de oliekoeler? 

Als u er rekening mee houdt dat ongeveer 10% van de energie van een industrieel bedrijf wordt gebruikt door luchtcompressie, ben je het ermee eens dat het proberen om de gegenereerde warmte terug te winnen zeker de juiste weg is. Warmteterugwinningssystemen zorgen ervoor dat restwarmte kan wordt hergebruikt. De warmte kan bijvoorbeeld worden overgebracht naar water, dat bij toepassingen een bepaalde temperatuur moet hebben.

Hoe werkt een warmteterugwinningssysteem?

Het basisprincipe van een warmteterugwinningssysteem is het overbrengen van warmte naar een ander medium, en het vervolgens transporteren naar de plek waar het kan worden gebruikt. Denk aan gesloten compressoren met luchtkoeling: In dit geval kan de koellucht worden omgeleid naar een afgesloten ruimte (via kanalen) die als verwarming kan worden gebruikt. Water en lucht kunnen worden gebruikt als warmtetransporteurs.

Specifieke soorten warmteterugwinning

Hydronische warmteterugwinning

Een hydronisch warmteterugwinningssysteem kan:

  • het voorverwarmen van water in een speciaal verwarmingssysteem;

  • het water in dat systeem opnieuw verwarmen;

  • verwarm het proceswater.

Dit gebeurt door een warmtewisselaar die is aangesloten op de compressor. Het water kan temperaturen bereiken van 70°C. Ongeveer 80 procent van de warmte van de compressor kan naar het water worden overgebracht. Een uitstekende manier om energie terug te winnen.

Warmteterugwinning via de lucht

Warmteterugwinning via de lucht is een andere, vrij goedkope manier om overtollige energie terug te winnen. U kunt uw investeringskosten snel terugverdienen. In wezen wordt dit type warmteterugwinning gebruikt om de gebouwen te verwarmen of te koelen in plaats van voor productie te worden gebruikt. 

In de winter wordt de warme lucht van de compressor via een kanaal naar de werkplaats geleid waar u werkt. Een klep zorgt ervoor dat de lucht terugstroomt naar de compressor. 

In de zomer wordt de koellucht van buiten door een klep geleid en vervolgens weer naar buiten afgevoerd.

Hebt u twee compressoren? In dat geval heeft elke compressor zijn eigen klep, die op de motor is aangesloten. Op deze manier wordt gegarandeerd dat de compressor geen hete lucht ontvangt terwijl hij niet in bedrijf is. 

Kunnen wij u helpen?

Hebt u vragen over warmteterugwinningssystemen of manieren om zo rendabel mogelijk te zijn? Laat het ons weten en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!

⇪ Terug naar boven ⇪