Wat doet een adsorptiedroger voor compressoren?

Vragen? Laat het ons weten!

In bepaalde sectoren waar vervuiling of oxidatie een probleem is, kunt u geen risico lopen op vocht in uw perslucht. Het is mogelijk dat het eindproduct vervolgens beschadigd raakt of dat uw leidingen tijdens het proces beschadigd raken. Als u waterdamp uit de perslucht wilt verwijderen, is een luchtdroger de juiste weg! In dit artikel richten we ons op één specifiek type luchtdroger: De adsorptiedroger. 

Kies uw onderwerp ⤸

Werkingsprincipe van een adsorptiedroger

Adsorptiedrogers gebruiken een bepaalde hoeveelheid droogmiddel om de waterdeeltjes uit de lucht te verwijderen. Terwijl een deel van het droogmiddel water absorbeert, droogt het andere deel. Er zijn twee typen adsorptiedrogers: Verwarmd en zonder verwarming

Warmte-regenererende adsorptiedrogers

Zoals u zich wellicht kunt voorstellen, gebruiken deze typen drogers warmte om waterdamp uit de perslucht te verwijderen. Deze warmte wordt opgewekt door stoom of elektriciteit. Logisch gezien zal dit filter behoorlijk wat warmte genereren, dus het is om ervoor te zorgen dat uw luchtdroger niet te dicht bij andere machines of apparaten staat, en dat het regelmatig wordt onderhouden en onderhouden. 

Enkele bijzonderheden van de verwarmde adsorptiedroger: 

 • Het droogmiddelbed moet om de 3 jaar worden vervangen;
 • Spoellucht is vereist (maar verminderd);
 • Er is geen risico van bevriezing wanneer er lage dauwpunten moeten worden bereikt.

Koud-regenererende adsorptiedrogers

Deze typen luchtdrogers gebruiken de lucht van de compressor zelf om waterdeeltjes te verwijderen. Dit betekent ook dat er minder externe energie nodig is. 

De voordelen van luchtdrogers zonder verwarming: 

 • Het droogproces wordt niet door externe energie gewonnen;
 • De onderhoudskosten zijn laag;
 • Eenvoudig ontwerp;
 • Hoge betrouwbaarheid.

Reinig uw perslucht met lijnfilters

Wilt u andere deeltjes, zoals vuil, roest of oliedamp, uit uw perslucht verwijderen? Ontdek de persluchtfilters van Creemers.

Wilt u andere deeltjes, zoals vuil, roest of oliedamp, uit uw perslucht verwijderen? In dit geval wilt u de luchtdroger combineren met een persluchtfilter. Er zijn verschillende typen: 

 • Voorfilter;
 • Fijnfilter;
 • Actiefkoolfilter.

Lees meer over het belang van dit soort filters in dit artikel.

Andere typen luchtdrogers

Er bestaan verschillende soorten luchtdrogers om vocht uit de perslucht te verwijderen. De keuze is afhankelijk van het proces dat zij gebruiken om waterdeeltjes uit de lucht te verwijderen. Naast adsorptieluchtdrogers zijn er nog twee andere typen luchtdrogers om rekening mee te houden:

 • Koeldrogers: ze koelen de lucht af zodat de waterdamp wordt gecondenseerd. Een deel van de damp blijft echter nog over;
 • Membraandrogers: Ze gebruiken membraanmicrobuisjes om waterdeeltjes als een zeef uit de perslucht te verwijderen.

Lees meer over typen luchtdrogers in dit artikel.

Kunnen we u helpen de juiste luchtdroger te vinden?

Wilt u meer informatie over de luchtdrogers die Creemers te bieden heeft? Kunnen we u helpen beslissen? Laat het ons weten. We zullen al uw vragen zo snel mogelijk beantwoorden. 

⇪ Terug naar boven ⇪