Wat doet een compressor? Het werkingsprincipe van compressoren

Vragen? Laat het ons weten!

Compressoren zijn een onmisbaar gereedschap in veel (industriële) sectoren. In dit artikel willen we u alles vertellen over het werkingsprincipe van compressoren. Wat doet een compressor precies? En waarom is perslucht zo'n goede energiebron? We zullen het uitleggen.

Kies uw onderwerp ⤸

Perslucht als energiebron

Perslucht kan uiteraard als krachbron worden gebruikt. Het heeft veel voordelen. Perslucht is bijvoorbeeld volledig onschadelijk en schoon. Het heeft ook veel verschillende toepassingen: Perslucht kan gereedschappen en machines aandrijven, terwijl het tegelijkertijd materialen kan drogen of elementen kan verplaatsen. Het is vanwege de reinheid en het multigebruik dat perslucht zo'n populaire energiebron is in verschillende – industriële – toepassingen.

Maar om gebruik te kunnen maken van perslucht is een externe voedingsbron nodig. Luchtcompressie heeft een vaste hoeveelheid externe energie nodig, omdat het een puur fysiek proces is. De meeste compressoren worden aangedreven door elektrische of verbrandingsmotoren. De vraag is: Hoe werkt dit?

Wat doet een compressor?

Om het werkingsprincipe van compressoren uit te leggen, moeten we onderscheid maken tussen verschillende typen compressoren: Zuigercompressoren en schroefcompressoren.

Wat doet een compressor: Zuigercompressoren

CSG en SGC zijn heavy duty zuigercompressoren van Creemers. Dankzij zijn 100% gietijzeren pomp kunnen ze langer belast worden, ook onder zwaardere omstandigheden.

Zuigercompressoren comprimeren lucht met behulp van cilinders, zuigers en kranen. Deze elementen worden aangedreven door een elektrische of verbrandingsmotor. De lucht wordt in de cilinder gebracht en vervolgens door de zuigers samengeperst. De compressie kan een of meer fasen hebben totdat de juiste bedrijfsdruk is bereikt. Wanneer de lucht wordt gecomprimeerd, stroomt deze door de koeler naar de luchttank.

Omdat zuigercompressoren veel bewegende delen hebben, is smering essentieel. Daarom zijn de meeste industriele zuigercompressoren oliegesmeerd. Dit betekent ook dat de perslucht die afkomstig is van de compressor olieresten bevat , gewoonlijk 10 tot 15 mg/m³. In sommige gevallen is olievervuiling een probleem. Daarom kunnen compressoren worden uitgerust met een lijnfilter om alle oliedeeltjes uit de perslucht te verwijderen.

Wilt u meer weten over luchtfilters en koeldrogers? Lees meer in ons artikel: ‘Het belang van een persluchtdroger en filter voor (industriële) compressoren’.

Zuigercompressoren worden zowel voor de doe-het-zelf als voor de industriële sector gebruikt. Het grote verschil is hun grootte. Industriële zuigercompressoren worden gewoonlijk gebruikt in deze branches:

  • de gasindustrie;
  • chemische fabrieken;
  • oliefabrieken en raffinaderijen;
  • koeltechniek.

Wat doet een compressor: Schroefcompressoren

Creemers heeft een ruim assortiment schroefcompressor, welke verkrijgbaar zijn in een stand alone unit  en op ketel met of zonder koeldroger

Schroefcompressoren hebben een ander werkingsprincipe dan zuigercompressoren. In plaats van de lucht te comprimeren met behulp van zuigers en cilinders, gebruiken schroefcompressoren roterende schroeven om de compressie te starten. Er wordt lucht tussen twee roerende schroefelementen geperst en er komt perslucht uit.

Omdat de luchtcompressie warmte genereert, wordt een koelvloeistof tussen de schroeven (de compressiekamer) geïnjecteerd. Deze koelvloeistof (in de meeste gevallen: olie) beweegt tussen de koelkamer, vloeistoftanks en koelers om de bedrijfstemperatuur op ongeveer 80°C te houden Na het comprimeren wordt de koelvloeistof gescheiden van de perslucht in de olieafscheider. Nadat de perslucht door een nakoeler is gevoerd, wordt deze naar de luchttank geleid.

Schroefcompressoren zijn nuttig waar een constante persluchtstroom nodig is. Enkele typische industrieën zijn:

  • Levensmiddelenverwerking
  • Verpakken
  • Automobielindustrie (schade- en herstelwerkzaamheden)
  • geautomatiseerde productiesector.
Nu u meer weet over het werkingsprincipe van compressoren, zou u meer willen weten over welke compressor u moet kiezen. In dit artikel vindt u meer informatie over dit onderwerp.

Heeft u vragen voor ons?

Wilt u meer weten over de compressoren die we te bieden hebben? Hebt u vragen over onze diensten? We zijn blij van dienst te zijn. Laat het ons weten en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

⇪ Terug naar boven ⇪