Waarom is een koeldroger essentieel voor compressoren?

Vragen? Laat het ons weten!

Het verwijderen van verontreinigingen en vocht uit perslucht is in veel sectoren van essentieel belang. Dat is de reden dat er luchtdrogers bestaan. In veel sectoren (zoals de farmaceutische, medische, voedselverwerkende of zelfs automobielsector) moet perslucht schoon en droog zijn om het proces niet te vervuilen of de infrastructuur te beschadigen. In dit artikel zullen we een specifiek type onderzoeken: De koeldroger. 

Kies uw onderwerp ⤸

Wat doen koeldrogers met perslucht?

Koeldrogers werken door de lucht te koelen tot lage temperaturen en het grootste deel van de waterdamp te condenseren. Met andere woorden: Het gebruikt temperatuurverschillen om de waterdeeltjes te verwijderen.

Echter: waterdamp kan nog steeds in de perslucht achterblijven, dus dit specifieke type luchtdroger mag niet worden gebruikt in toepassingen die watergevoelig zijn. Het kan veel van de deeltjes verwijderen, maar niet noodzakelijkerwijs allemaal. 

Wilt u vocht en andere verondreinigingen nog meer uit uw perslucht filteren? Maak dan uw persluchtinstallatie compleet met lijnfilters en waterafscheider.

Andere soorten luchtdrogers

Koeldrogers zijn een specifiek type luchtdroger dat vocht of verontreinigingen uit perslucht verwijdert. Er zijn twee andere modellen, elk met hun eigen werkingsprincipe: 

  • Adsorptiedrogers
  • Membraandrogers

Wilt u meer weten over het verschil tussen de verschillende luchtdrogers? Dat kunt u lezen in het artikel Welke soorten luchtdrogers zijn er?

Zijn er andere manieren om water uit de perslucht te verwijderen?

Waterafscheiders zijn ook een optie als uw proces watergevoelig is. Deze afscheiders beschermen het systeem van uw luchtcompressor tegen oxidatie. In het artikel "Wat is en waterafscheider" leest u er meer over.

Hoe kan ik andere verontreinigingen verwijderen?

Water is slechts één van de vele ongewenste deeltjes in de perslucht. Er zijn andere verontreinigingen die u moet overwegen, zoals:

  • olie
  • stof- en vuildeeltjes
  • koolstof

Als u er zeker van wilt zijn dat geen van deze ongewenste gasten in uw perslucht zit, is een persluchtfilter de juiste manier om te gaan. Ze zorgen ervoor dat uw lucht schoon is. Er zijn verschillende typen: 

  • Voorfilters; ook wel deeltjesfilters genoemd voor verwijderen van stofdeeltjes en olieaerosols.
  • Fijnfilters; ook bekend als coalescentiefilters, voor het verwijderen van vloeistoffen
  • Actiefkoolfilters; worden ook vaak dampverwijderingfilters genoemd, deze worden meestal toegepast voor ademlucht of in de voedselwerkende industrie.

In dit artikel hebben we het verschil tussen al deze luchtfilters kort uitgelegd. De combinatie van lijnfilters en luchtdroger zorgt ervoor dat uw perslucht schoon en droog is, en dat uw leidingen, systemen en processen niet beschadigd of verontreinigd zijn. Raadpleeg onze handleiding voor persluchtbehandeling voor meer informatie.

Kunnen we u helpen de juiste luchtdroger en/of persluchtfilter te vinden?

Wilt u meer informatie over de compressoren, luchtdrogers en persluchtfilters die Creemers te bieden heeft? Kunnen we u helpen beslissen? Laat het ons weten en  we beantwoorden al uw vragen zo snel mogelijk. 

⇪ Terug naar boven ⇪