Wat is een luchtdroger en hoe werkt het?

Vragen? Laat het ons weten!

Luchtdrogers zijn cruciale componenten in uw persluchtbehandeling, samen met andere elementen persluchtfilters en olie-waterafscheiders. Maar wat is precies een persluchtdroger? En hoe werkt het? Dat is wat u hier zult leren.

Kies uw onderwerp ⤸

Wat is een luchtdroger?

Luchtdrogers zijn apparaten die uw perslucht ontdoen van vocht dat tijdens het compressieproces ontstaat. Het zorgt ervoor dat uw perslucht van hoge kwaliteit is en vrij van schadelijk vocht dat uw apparatuur kan beschadigen of een negatief effect kan hebben op het eindproduct.

Persluchtfilters daarentegen filteren de lucht uit andere onzuiverheden zoals olie, stof en gassen. Lees hier meer over in ons artikel "Wat is een persluchtfilter en hoe werkt het?".

Hoe werken een luchtdrogers?

De werking is afhankelijk van het type luchtdroger dat u hebt. Elk type gebruikt een andere technologie voor hetzelfde resultaat: Schone en droge perslucht waarmee u kunt werken. De meest voorkomende luchtdrogers en hun basisprincipes:

  • Koeldrogers;zijn het meest voorkomende type luchtdroger. Ze koelen perslucht tot een drukdauwpunt van ongeveer 3°C.  De lucht wordt afgekoeld totdat het vocht condenseert, waardoor deze uit de lucht wordt gehaald. 
  • Adsorptiedrogers drogen de perslucht, waarbij ze gebruik maken van droogmiddel  om de vocht eruit te halen. Daarom worden ze meeste als tweede stap na een koeldroger geplaatst. 
  • Membraandrogers bevatten een hygroscopisch membraan die het vocht uit  de lucht haalt. Vocht bouwt zich op het membraan en migreert langs de lengte van het membraan voordat het wordt uitgestoten.

Benieuwd naar meer? Ontdek in detail welke verschillende soorten drogers er zijn en hoe ze werken.

Hoe kies ik de juiste luchtdroger?

Als u op zoek bent naar een industriële luchtdroger, dan zijn er veel verschillende modellen waaruit u kunt kiezen en kunt u gemakkelijk verdwalen. Als u deze tips opvolgt, bent u op weg naar de perfecte compressor en persluchtbehandelingsapparatuur voor uw bedrijf:

  • Houd u aan de luchtkwaliteit die u nodig hebt voor uw bedrijf, niet hoger of lager.
  • Zorg ervoor dat je rekening houdt met de levensduur van je systemen. Investeren in high-end systemen zal de kosten op de lange termijn enorm verlagen, wat tijd en geld bespaart.
  • Vraag ondersteuning van experts om ervoor te zorgen dat u uw keuze kunt vertrouwen.

Deskundig advies nodig?

Weet u niet zeker welke luchtdroger geschikt is voor uw situatie? Vraag advies aan de professionals van Creemers. Zij helpen u met het maken van de juiste keuze.

⇪ Terug naar boven ⇪