Gebruik van een waterafscheider voor compressoren?

Vragen? Laat het ons weten!

We hebben u al verteld over olievrije compressoren en luchtdrogers. Afgezien van het voorkomen van olie is het ook mogelijk om uw perslucht te scheiden van waterdeeltjes of vocht. Dit is nuttig in verschillende sectoren en toepassingen. Lees er alles over!

Kies uw onderwerp ⤸

Waarom zit er vocht in mijn compressor?

Lucht bevat van nature (nauwelijks waarneembaar) vocht. Door het te comprimeren, komt dat vocht vrij. Op de lange termijn kan dit de leidingen van uw luchtcompressor of de lucht zelf beschadigen. Vooral in sectoren als farmaceutica en voedselverwerking, maar ook in de automobielindustrie, is het belangrijk om schone en droge lucht te hebben. Anders loopt u het risico van verontreiniging of oxidatie.

Wat doet een waterafscheider voor compressoren?

Een waterafscheider (of WSD) op uw compressor is ontworpen om al het vocht en andere mogelijke verontreinigingen uit de perslucht te verwijderen. Op die manier weet u zeker dat u een schoon en droog eindproduct zult hebben. 

Deze waterafscheider werkt volgens een centrifugaal of coalescerend principe. De eerste werkt door een roterende beweging die de waterdeeltjes uit de perslucht perst. De tweede gebruikt een zeer fijn filter waarbij alle vloeistof samen komt in druppeltjes die uiteindelijk worden afgevoerd. 

Waarom is een waterafscheider belangrijk?

Het specifieke proces van het comprimeren van de lucht produceert waterdamp. Dit vocht kan schade toebrengen aan uw compressorsystemen en aan de lucht zelf of het proces waarin de lucht zal worden gebruikt. In veel sectoren is het onmogelijk om vervuilde of vochtige lucht te gebruiken. 

Andere optie voor vochtbehandeling zijn luchtdrogers

Een andere optie om vochtdeeltjes of verontreinigingen uit te roeien zijn luchtdrogers. Er zijn drie verschillende typen: 

  • Koeldrogers; meest voorkomende luchtdroger. Ze koelen perslucht tot een drukdauwpunt van +/- 3°C.
  • Adsorptiedrogers; gebruiken droogmiddel om vocht uit de perslucht te halen.
  • Membraandrogers; haalt vocht uit perslucht met een hygroscopisch membraan.

Wilt u meer weten over luchtdrogers? We hebben eerder het artikel "Wat is een luchtdroger en hoe werkt het?" geschreven! 

Kunnen we u helpen de compressor met een waterafscheider te vinden?

Wilt u meer informatie over de compressoren, waterafscheiders of andere producten die Creemers te bieden heeft? Laat het ons weten en we beantwoorden al uw vragen zo snel mogelijk. 

⇪ Terug naar boven ⇪