Zuigercompressoren: Wat zijn de kenmerken?

Vragen? Neem gerust contact met ons op!

We hebben u al verteld over de verschillende typen compressoren  In dit artikel willen we graag inzoomen op één specifiek type compressor, namelijk de zuigercompressor.  Wat zijn de specificaties? Voor welk gebruik zijn ze vooral goed?

Kies uw onderwerp ⤸

Basisprincipes van een zuigercompressor

In dit artikel willen we graag inzoomen op één specifiek type compressor, namelijk de zuigercompressor. Wat zijn de specificaties? Voor welk gebruik zijn ze vooral goed?

Laten we nu eens kijken naar de basisprincipes. Een zuigercompressor bestaat uit een of meerdere cilinders met zuigers, aangedreven door een motor. De lucht wordt aangezogen en via een systeem van kleppen en zuigers tot aan de bedrijfsdruk gecomprimeerd in perslucht, net als de verbrandingsmotor in uw auto. Een schroefcompressor daarentegen gebruikt roterende schroeven in plaats van kleppen of zuigers om te functioneren.

Zuigercompressoren zijn het oudste compressorsysteem dat momenteel in gebruik is. Ze worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen. Er zijn twee typen:

Zuigercompressoren met hoog toerental

Deze compressoren worden ‘gescheiden’ genoemd omdat ze gescheiden zijn van hun aandrijving (d.w.z. de energiebron). Ze worden aangedreven door motoren. Dit zijn over het geheel genomen: 

 • Relatief lage kosten
 • Makkelijk te verplaatsen; 
 • Verkrijgbaar in een breed scala aan maten

U moet echter in gedachten houden dat deze typen zuigercompressoren meer onderhoud nodig zullen hebben en daarom meer onderhoudskosten zullen vergen dan de integrale. Ze worden ook wel hogesnelheidscompressoren genoemd omdat ze werken met een toerental tussen 900 en 1,800 toeren per minuut.

Zuigercompressoren met laag toerental

Deze typen zuigercompressoren worden ‘integraal’ genoemd omdat hun aandrijving in het frame van de compressor is gemonteerd. Ze worden 'laag toerental' genoemd omdat ze werken met een toerental tussen 200 en 600 tpm.

Enkele specificaties: 

 • Ze zijn groter en zwaarder dan zuigercompressoren met een hoog toerental.
 • Ze hebben vaak extra installatiesnodig, zoals ruis- en pulsonderdrukkers.
 • Ze vereisen minder onderhoud dan compressoren met een hoog toerental.

Alles hangt af van het doel van uw compressor. We zullen een paar van de industrieën bespreken die gewoonlijk gebruik maken van zuigercompressoren. 

Geluidsniveau van een zuigercompressor

Geluidgedempte zuigercompressor

Vaak horen wij de opmerking “doe mij maar een schroefcompressor want die is zo lekker stil” terwijl Creemers Compressors BV als alternatief een geluidgedempte zuigercompressor in zijn assortiment heeft die op geluidsniveau gelijk is aan een schroefcompressor. Alles hangt af van de feitelijke omstandigheden en eisen van uw bedrijfstak.

Het gebruik van zuigercompressoren

Zuigercompressoren worden meestal gebruikt in de volgende omgevingen: 

 • Garages
 • Bandenservice
 • Werkplaatsen
 • Boerderijen
 • Boten

Vanwege de grote verscheidenheid aan zuigercompressoren worden ze echter in vrijwel elke werkomgeving gebruikt. Hoewel ze meer onderhoudsvereisten hebben, zijn ze zeer energiezuinig. U hebt nog steeds veel keuze over de grootte en het volume van uw compressor

Welk type zuigercompressor heb ik nodig?

Zoals altijd hangt alles af van het doel van uw compressoren. Hoeveel perslucht heeft u nodig? Is er sprake van indenticeel of contiue gebruik van de compressor? Oliegesmeerd of olievrij? Wat voor onderhoud zou u liever hebben?

Het kan zijn dat een bepaald type zuigercompressor of zelfs een schroefcompressor ideaal is voor uw doeleinden.  Lees hier meer over in ons artikel "Welke compressor heb ik nodig?".

Kunt u niet beslissen welke compressor u nodig hebt?

De eisen van uw industrie en de benodigde capaciteit zullen u in staat stellen de compressor te vinden die u nodig hebt. In sommige gevallen passen zuigercompressoren perfect, in andere gevallen zijn schroefcompressoren de ideale keuze voor u. 

Dus vraagt u zich nog steeds af: “welke compressor heb ik nodig?" Laat het ons weten en onze professionals zullen u het juiste advies geven. We zullen uw situatie beoordelen en u helpen de juiste compressor te vinden. 

⇪ Terug naar boven ⇪