Welke compressor heb ik nodig?

Vragen? Neem gerust contact met ons op!

Compressoren kunnen worden gebruikt in een breed scala aan industrieën en toepassingen. In dit artikel willen we u de verschillende soorten compressoren laten zien die Creemers te bieden heeft, en hun specifieke eigenschappen. Op die manier heeft u een idee van welk type compressor het meest geschikt is voor uw specifieke situatie. 

Kies uw onderwerp ⤸

De zuigercompressor

Zuigercompressoren zijn verkrijgbaar in verschillende configuraties. Er is bijvoorbeeld een verschil tussen olievrije en oliegesmeerde compressoren. De verschillen tussen beide bespreken we verderop in dit artikel. 

Onze heavy duty zuigercompressoren zijn voorzien van een volledig gietijzeren pomp. Dit zorgt voor een uiterst laag toerental en hoge luchtopbrengst. Ook beschikbaar in geluidgedempte modellen. Dit is de stilste zuigercompressor in zijn soort op de Nederlandse markt.

Hoe werkt een zuigercompressor?

Creemers CSG of geluidgedempte SGC zuigercompressor zijn geschikt voor zwaardere omstandigheden dankzij hun 100% gietijzeren pomp.

De zuigercompressor is het oudste en meest voorkomende type compressor. Het mechanisme werkt als volgt: 
In wezen bevat een zuigercompressor een klepsysteem en twee klepschijven. Wanneer de zuiger omlaag beweegt, zuigt hij lucht in de cilinder. Een van de klepschijven klapt omlaag, zodat de lucht kan stromen. Wanneer de zuiger omhoog beweegt, klapt de grote schijf ook omhoog en sluit deze. De perslucht wordt vervolgens naar het eindproces toegevoerd. In wezen is het mechanisme dat van een kleine verbrandingsmotor, zoals die in auto's wordt gebruikt.

Zuigercompressoren zijn verkrijgbaar in verschillende configuraties. Er is bijvoorbeeld een verschil tussen olievrije en oliegesmeerde compressoren. Lees meer over dit verschil aan het eind van dit artikel.

Onze heavy duty zuigercompressoren zijn voorzien van een volledig gietijzeren pomp. Dit zorgt voor een uiterst laag toerental en hoge luchtopbrengst. Ook beschikbaar in geluidgedempte modellen. Dit is de stilste zuigercompressor in zijn soort op de Nederlandse markt.

In welke industrieën worden zuigercompressoren vaak gebruikt?

Hoewel zuigercompressoren verkrijgbaar zijn in veel verschillende configuraties, worden ze meestal gebruikt in:

 • Garages  
 • Werkplaatsen 
 • Kleine industrieën

De voordelen van een zuigercompressor

Over het algemeen biedt een zuigercompressor de volgende voordelen: 

 • De aankoopkosten zijn laag.
 • Zuigercompressoren kunnen  gemakkelijk worden verplaatst.
 • Zuigercompressoren zijn eenvoudig te gebruiken en te bedienen.

De schroefcompressor

Hoe werkt een schroefcompressor?

Creemers schroefcompressoren met vast of variabel (frequentiegeregeld) toerental. Van 2,2 kW tot en met 110 kW.

In plaats van een klepsysteem gebruikt dit soort compressor rotorende schroeven om de lucht te comprimeren. Mannelijke en vrouwelijke schroef draaien in tegengestelde richting, waardoor de lucht tussen hen wordt opgesloten. Hierdoor wordt het luchtvolume verminderd. De perslucht kan dan onmiddellijk in verschillende soorten toepassingen worden gebruikt. 
Een schroefcompressor heeft geen klepsysteem; daarom wordt het risico van mechanische onbalans verminderd. Dit soort compressor kan worden gebruikt met hoge luchtstroomsnelheden.

In welke industrieën worden schroefcompressoren gewoonlijk gebruikt?

Schroefcompressoren kunnen in dezelfde industrie worden gebruikt als zuigercompressoren. In gevallen waar een een constante luchtstroom of een hogere capaciteit nodig is, adviseren wij een schroefcompressor. Zoals in bijvoorbeeld de:

 • De voedselverwerkende industrie
 • Verpakkingsindustrie
 • De automobielindustrie
 • Geautomatiseerde productiesector

De voordelen van een schroefcompressor

Schroefcompressoren verschillen op de volgende manieren van zuigercompressoren:

 • De volumecapaciteit is veel hoger dan die van een zuigercompressor.
 • Het kan een continue luchtstroom leveren , vanwege de lagere interne temperatuur.
 • Het produceert minder geluid dan een zuigercompressor omdat de bewegende delen niet in contact zijn met elkaar. 

Olievrije of oliegesmeerde compressoren: Welke moet ik kiezen?

Zowel de zuigercompressor als de schroefcompressor worden geleverd in een olievrije en oliegesmeerde versie. In dit laatste geval wordt olie meestal gebruikt om de pomp of schroefblok te smeren, af te dichten en te koelen. Bij olievrije compressoren wordt dit op verschillende manieren bereikt, bijvoorbeeld door voorgesmeerde cilinders en een tussenkoeler. 
Het is belangrijk om eerst het exacte proces te berekenen waarvoor de luchtcompressor zal worden gebruikt. In sommige toepassingen mag zelfs het geringste risico van besmetting niet worden genomen. Bijvoorbeeld:

 • Voedsel- en drankenindustrie; 
 • Farmaceutische industrie; 
 • Verpakkingsindustrie; 
 • Elektrische productie. 

In deze industrieën bieden olievrije compressoren een elegante oplossing. Ze wegen minder en er is duidelijk geen besmettingsrisico.

In sommige kleinere processen is olievervuiling echter geen direct probleem. Het zou verstandig zijn om gebruik te maken van een oliegesmeerde compressor, omdat deze minder onderhoud vereist, een langere levensduur heeft en minder lawaai of warmte produceert.

Laat ons u helpen te beslissen

Nog steeds niet zeker welke compressor u zou moeten kiezen? Onze professionals geven u graag het juiste advies: Laat het ons weten en we zullen al uw vragen zo snel mogelijk beantwoorden. 

⇪ Terug naar boven ⇪