Het belang van een luchtdroger en lijnfilters

Vragen? Neem gerust contact met ons op!

We hebben het verschil tussen een schroefcompressor en een zuigercompressor al besproken. In bepaalde industrieën is een droge en schone perslucht vereist voor bepaalde werkzaamheden. Daar biedt een luchtdroger of persluchtfilters de ideale oplossing. In dit artikel bespreken we de specificaties en het precieze gebruik van beide producten.

Kies uw onderwerp ⤸

Wat zijn luchtdrogers en welke soorten zijn er?

In bepaalde industrieën is een droge en schone perslucht vereist voor bepaalde werkzaamheden. Daar biedt een luchtdroger of persluchtfilters de ideale oplossing

Vocht kan altijd voorkomen bij gebruik van standaard zuiger- en/of schroefcompressoren, eenvoudigweg omdat het specifieke proces van het comprimeren van de lucht waterdamp produceert. Dit vocht kan schadelijke en corrosieve effecten hebben op uw leidingsystemen, apparatuur of eindproduct.

In bepaalde industrieën is droge lucht essentieel voor het specifieke proces. Daarom worden er luchtdrogers gebruikt om ervoor te zorgen dat de perslucht volledig droog blijft. Er zijn drie verschillende typen persluchtdrogers:

Koeldrogers

Dit type droger werkt door de lucht te koelen tot lage temperaturen en het grootste deel van de waterdamp te condenseren. Er blijft echter wel wat waterdamp in de lucht zitten, dus dit specifieke type luchtdroger mag niet worden gebruikt in toepassingen die watergevoelig zijn.

Ontdek ons assortiment EDD koeldrogers.

Adsorptiedrogers

Adsorptiedrogers gebruiken een bepaalde hoeveelheid droogmiddel om de waterdeeltjes uit de lucht te verwijderen. Terwijl een deel van het droogmiddel water absorbeert, droogt het andere deel. Er zijn twee soorten adsorptiedrogers: verwarmd en zonder hitte

Verwarmde drogers gebruiken warmte om water uit het droogmiddel te verwijderen. Deze drogers werken op stoom of elektriciteit.

Heatless adsorptiedrogers oftewel zonder hitte gebruiken de droge lucht van de compressor zelf om waterdamp uit het droogmiddel te verwijderen. Het voordeel van dit type droogmiddeldroger is dat er minder externe energie nodig is.

Ontdek ons assortiment adsorptiedrogers

Membraandrogers

Membraandrogers maken gebruik van membraanmicrobuisjes die waterdamp doorlaten. De perslucht stroomt door de buizen en de waterdamp verspreidt zich door het membraan. Dezelfde droge lucht wordt gebruikt om de vochtige lucht uit het membraan te verwijderen.

Deze membraandrogers vereisen weinig onderhoud en zijn explosieveilig. Ze worden meestal gebruikt in ruimtes waar een extreme temperatuur (warmte of kou) vereist is.

Ontdek ons assortiment membraandrogers

 

Wat zijn persluchtfitlers en welke soorten zijn er?

flow persluchtlijnfilter

Terwijl luchtdrogers worden gebruikt voor het drogen van lucht die door de compressor stroomt, worden persluchtfilters gebruikt om die lucht te reinigen.

Deze filters kunnen het volgende verwijderen: 

  • olie (damp) 
  • roest 
  • vuildeeltjes 
  • koolstof 

Er zijn verschillende soorten lijnfilters; voor-, fijn- en actiefkoolfilter, welke meestal in combinatie met een luchtdroger geïnstalleerd om de meest schone en droge perslucht te krijgen. Deze combinatie wordt ook wel technisch olievrij genoemd.

Voorfilter

Deze voorfilters verwijderen specifiek vaste deeltjes uit de luchtstroom. Het filter vangt de verschillende deeltjes op en slaat deze op wanneer de lucht er doorheen stroomt. Daarna kan het filter worden gereinigd door de deeltjes te verwijderen. Het is het ‘grootste’ filter en wordt aan het begin van de cyclus gebruikt.

Fijnfilter

Met een fijnfilter kunt u olie, oliedamp of vocht verwijderen. Omdat het filter nog steeds groot genoeg is, kan het ook kleinere vaste deeltjes verwijderen.

Actiefkoolfilter

Actiefkoolilters verwijderen geuren, koolwaterstoffen en oliedamp. Ten eerste stroomt de perslucht door een voor- en fijnfilter. Daarna verwijdert het actiefkoolfilter alle dampen of geuren

Kunnen we u helpen de juiste droger en/of het juiste filter te vinden?

Wilt u meer informatie over de compressoren, persluchtfilters en luchtdrogers die Creemers te bieden heeft? Kunnen we u helpen beslissen?Laat het ons weten en we zullen al uw vragen zo snel mogelijk beantwoorden. 

⇪ Terug naar boven ⇪