Het belang van de juiste persluchtkwaliteit

Vragen? Laat het ons weten!

Hoe weet u welke luchtkwaliteit u nodig heeft? Welke lijnfilters u zou moeten gebruiken? Wat weet u over olie en waterdamp? In dit artikel vind u de antwoorden op deze vragen.

Kies uw onderwerp ⤸

Waarom is een goede persluchtkwaliteit zo belangrijk?

Vocht, stof of zelfs het kleinste druppeltje olie is altijd aanwezig in atmosferische lucht. Bepaalde periodes van het jaar, of zelfs gedurende de dag zal deze hoeveelheid groter zijn. Je zult weten als je ooit een vochtige zomer of een mistige ochtend hebt meegemaakt.

Als er altijd vocht en olie in de omgevingslucht zit, kunt u zich afvragen waarom het dan zo belangrijk is om lucht van een goede kwaliteit te hebben voor uw compressorinstallatie. De reden is simpel! Hoe meer van deze verontreinigingen in de aangezogen lucht zitten, hoe sneller verschillende delen van uw persluchtinstallatie zullen verslechteren. Daarnaast is het mogelijk dat ze vervuilingen invloed hebben op het product dat u produceert.

Hoe schoon is schone perslucht?

U vraagt zich misschien af hoe schoon uw perslucht moet zijn. Er zijn tal van factoren. De grootste drie zijn:

 1. Waar u uw perslucht voor gaat gebruiken
 2. Het product dat u produceert komt direct in contact met perslucht
 3. De werkomgeving waar u uw perslucht gaat gebruiken

In feite zijn er allerlei andere zeer wetenschappelijke factoren waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord en die je misschien niet eens begrijpt. Het goede nieuws is dat een stel slimme mensen die hun dag op rekenmachines doorbrengen met het spreken van wetenschappelijk klinkende woorden, precies hebben uitgerekend hoe schoon uw perslucht moet zijn, afhankelijk van waarvoor u het gebruikt. Ze creëerden de internationale norm ISO 85731: perslucht voor algemeen gebruik. Het vertelt u hoe schoon uw perslucht moet zijn voor verschillende doeleinden.

Kwaliteitsklasse Vuildeeltjes Water  Olie
  Max. grootte (mu) Max. hoeveelheid (mg/m³)

Drukdauwpunt (°C)

Hoeveelheid

(g/m)

Max. hoeveelheid

(mg/m³) 

1 0,1 0,1 -70 0,003 0,01
2 1 1 -40 0,11 0,1
3 5 5 -20 0,88 1,0
4 40 10 +3 6.0 5
5 - - +7 7.8 25
6 - - +10 9.4 -

Persluchtfilters voor verwijderen van verontreinigingen

Gelukkig zijn er verschillende soorten persluchtfilters ontwikkeld om verontreinigingen uit perslucht te filteren volgens ISO 85731!

Volgens ISO 85731 moet u ervoor zorgen dat uw perslucht alleen verontreinigingen van een bepaalde grootte bevat. Gelukkig zijn er verschillende soorten persluchtfilters ontwikkeld om verontreinigingen uit perslucht te filteren. Tijd voor een kort overzicht van hoe filters werken.

Allereerst is geen enkele lijnfilter in staat om deeltjes van elke grootte en soort efficiënt te verwijderen. Het is het beste om uw lucht door een reeks van verschillende filters te laten gaan, waarbij elk filter verontreinigingen van verschillende groottes verwijdert.

 • Aanzuigfilters, ook bekend als inlaatfilters; helpen om vuil van verschillende grootte uit te roeien voordat ze in de interne werking van uw compressor terechtkomen. 

 • Luchtdrogers; verwijderen waterdamp en condensatie die zich vormen tijdens het luchtcompressieproces. 

 • Persluchtfilters, ook wel een coalescentiefilter genaamd; wordt gebruikt om te voorkomen dat olie en waterdamp verder in uw luchtleidingsysteem terechtkomen. Het zorgt er in feite voor dat de kleine druppeltjes zich kunnen vormen tot grotere druppels die door de zwaartekracht naar een apart deel van uw systeem worden verplaatst.

Hoewel dit vrij eenvoudig klinkt. Waarom niet gewoon één enkel filter gebruiken dat alles tegenhoudt? Het filterelement raakt snel verstopt. U zult meer tijd besteden aan het vervangen ervan dan aan het daadwerkelijk gebruik ervan.

Het is belangrijk om te weten dat perslucht elke keer dat het door een filter gaat de werkdruk daalt. Hoe fijner het filterelement, hoe strakker de structuur, hoe sneller deze verstopt raakt en vervangen moet worden. Verontreinigingen worden nog steeds in verschillende stappen verwijderd, waarbij de lucht steeds opnieuw wordt gecomprimeerd, zodat deze uw persluchtinstallatie verlaat met de werkdruk die u nodig heeft.

Het olieafscheidingspatroon van schroefcompressor

Als u een oliegesmeerde schroefcompressor heeft, weet u waarschijnlijk ook dat het olieafscheidingspatroon olie uit uw perslucht verwijdert. Echter als het gaat om zeer fijne, ultra minuscule oliesporen. Dan heeft u een ander soort filter nodig, ook wel een actiefkoolfilter genoemd. Deze zorgt ervoor dat de laatste sporen van olie worden verwijderd.

Koeldrogers en adsportiedrogers

<p>Hoe zit het met verwijderen van waterdamp? Onze aanbeveling is om onder bijna alle omstandigheden een luchtdroger te gebruiken. Dit komt omdat waterdamp, condensatie en vocht onvermijdelijk zullen leiden tot:

Hoe zit het met verwijderen van waterdamp? Onze aanbeveling is om onder bijna alle omstandigheden een luchtdroger te gebruiken. Dit komt omdat waterdamp, condensatie en vocht onvermijdelijk zullen leiden tot:

 • extra onderhoudsbeurten, wat meer stilstandtijd betekent;
 • corrosie en roest in persluchtketel en luchtleidingsysteem;
 • vocht dat smeermiddelen van uw pneumatische gereedschappen en cilinders verontreinigt of zelfs uitwast;
 • straalgrit, zand of ander material dat u gebruikt om te stralen of verspuiten kan gaan klonten;
 • een raar soort mistige verneveling over de oppervlakken na verfspuiten met perslucht.

Een koeldroger is hier de oplossing. Ze leveren een luchtkwaliteit van Klasse 4 of hoger, met een dauwpunt van 3°C of warmer. Als u perslucht nodig heeft van klasse 3 of lager, heeft u een adsorptiedroger nodig. Het is een andere benadering, waarbij het materiaal wordt gebruikt om vocht te adsorberen, maar je krijgt de resultaten die je nodig hebt.

Ook adviseren wij om de betrouwbaarheid te verhogen en de milieu-impact van deze technologie te verlagen met onze PH adsoptiedrogers. Het heeft onder andere variabele snelheidsinstellingen, waardoor de kosten worden verlaagd en de duurzaamheid wordt verhoogd.

De juiste persluchtinstallatie

Vraagt u zich af of u een arm en een been moet betalen voor een systeem om sporen van olie te verwijderen? Het hangt er meestal van af of uw product in direct contact komt met perslucht of dat oliedamp uw werkomgeving zal verontreinigen. Mogelijk hebt u een systematische methode nodig om uw ideale apparatuur te bepalen.

We zijn het er volledig mee eens dat het het beste is om perslucht van klasse 0 te gebruiken om luchtverontreiniging in kritieke processen te elimineren. Uw lijnfilters moeten worden gedimensioneerd om de luchtstroom goed aan te kunnen, en hebben een grotere capaciteit om te voorkomen dat de druk te veel daalt als er verstoppingen optreden.

Heeft u geen Klasse 0 perslucht nodig? Maak het jezelf gemakkelijker. Gebruik een minder complex systeem. Mogelijk hebt u voldoende aan enkel een luchtdroger, met een enkele filter  om de luchtkwaliteit te bereiken die u nodig heeft. Dit levert uiteraard ook een lager prijskaartje op.

Wij helpen u graag

Klaar om uw reis in de wereld van persluchtfilters te beginnen? Voordat uw verdwaalt, neem contact met ons op. Wij geven u gericht advies, inzichten en aanbevelingen.

⇪ Terug naar boven ⇪