Waarom zijn luchtdrogers essentieel voor uw compressorinstallatie?

Voor advies op maat! Neem contact met ons op

Het handhaven van een laag drukdauwpunt (PDP) is belangrijk voor uw apparatuur en processen afhankelijk zijn perslucht. Om de gewenste omstandigheden te bereiken, hebt u waarschijnlijk een luchtdroger nodig. In dit artikel leggen wij de verschillen uit tussen twee meest voorkomende luchtdrogers; koeldroger en adsorptiedroger.

Kies uw onderwerp ⤸

Wat is de impact van het drukdauwpunt (PDP)?

Voordat wij deze luchtdrogers gaan vergelijken, is het de moeite waard om in de gevolgen van een hoge drukdauwpunt (oftewel waterdamp / vocht) te duiken. Als de omstandigheden te vochtig zijn, loopt u het risico op corrosie, vervuilde lucht en andere kwaliteitsproblemen.

Naast luchtvochtigheid ontstaat er waterdamp tijdens het compressieproces bij persluchtcompressoren. Dit vocht wordt gevormd door snelle temperatuurveranderingen die tijdens het compressieproces plaats vinden.

Luchtdrogers behouden niet alleen een gewenste PDP, ze verwijderen ook ongewenste vocht. Het juiste type apparatuur voor u hangt af van uw toepassing, omgeving en luchtkwaliteitseisen.

Het is ook de moeite waard erop te wijzen dat drukdauwpunt (PDP) niet hetzelfde is als het atmosferische dauwpunt en alleen verwijst naar het watergehalte van perslucht. Ook is het gebruik van een filter niet effectief bij het verwijderen van waterdamp.

Lees, met deze informatie in gedachten, hieronder verder om beter te begrijpen wat het meest logisch oplossing is voor uw situatie.

Koeldroger

Het principe van een koeldroger is vrij eenvoudig, ze koelen perslucht dat uit de compressor komt. Tijdens dit proces condenseert waterdamp voordat het wordt afgescheiden. Dit vindt plaats in een gesloten systeem. Nadat het vocht is verwijderd, wordt de lucht opnieuw verwarmd om condensatie in uw luchtleidingen te voorkomen.

Koeldrogers kunnen een PDP van +2˚C tot +10˚C bereiken en zijn geschikt voor de meeste standaard pneumatische toepassingen. Ze hebben een lage vriesgrens op het punt van condenswater en kunnen grote hoeveelheden waterdamp verwijderen.

Dit type luchtdroger hebben doorgaans de laagste investeringskosten en zijn verkrijgbaar met  verschillende doorlaatcapaciteiten. Daarnaast is moderne apparatuur ontworpen met PDP monitoring. Met deze informatie blijft u op de hoogte van de dauwpuntniveaus.

Op alle koeldrogers van Creemers vind u een intelligente condensafvoer. Met behulp van elektronische sensoren verwijdert deze aftap condensaat zonder perslucht te verspillen. Er is ook optionele filterondersteuning voor lijnfilters beschikbaar om installatiekosten te verlagen.

Installatie en onderhoud aan een koeldroger is vrij eenvoudig en ongecompliceerd. We hebben gebruiksvriendelijke, duurzame apparatuur ontworpen om de operationele kosten zoveel mogelijk te minimaliseren.

Ontdek ons ​​assortiment koeldrogers om een ​​oplossing te vinden voor uw compressor en industriële toepassing.

Adsorptiedroger

Heeft u een zeer laag drukdauwpunt (PDP) en extreem schone lucht nodig? Dan  heeft zult u moeten kiezen voor een adsorptiedroger. Bij dit type luchtdroger wordt hygroscopisch materiaal gebruikt om waterdamp te scheiden van gecondenseerde lucht. De meest voorkomende soorten droogmiddel zijn silicagel, moleculaire zeven en geactiveerd aluminiumoxide.

Deze adsorptiedrogers kunnen een PDP bereiken van -40 °C of lager bij vochtafvoer. Deze droogmiddel apparatuur produceert extreem droge lucht en is geschikt voor chemische, voedsel- en farmaceutische toepassingen.

Om een ​​consistente werking te behouden, moet het droogmiddel worden geregenereerd. De meest gebruikelijke manier waarop dit wordt afgehandeld, is via twee torens in de apparatuur. Het ene vat wordt gebruikt voor het drogen van lucht, terwijl het andere het adsorptiemateriaal bijvult.

Om uw workflow te helpen beheren, vindt u functies zoals een digitale besturing, een elektronisch dauwpuntbeheersysteem en een optionele PDP-sensor op nieuwe machines. Deze machines zijn meestal ook redelijk stil en worden geleverd met geluiddempers aan boord.

Afvoeren van condensaat

Bij het gebruik van oliegesmeerde persluchtcompressoren is het belangrijk om condensaat zorgvuldig af te voeren. Wanneer condenswater uit een compressor wordt verwijderd, bevat het meestal kleine verontreinigingen zoals olie. Het niet volgen van richtlijnen kan leiden tot boetes en een negatieve impact op het milieu.

U wilt er zeker van zijn dat er een olie-waterafscheider is geïnstalleerd in uw persluchtinstallatie. Condensaat mag nooit worden afgevoerd naar een eenvoudige plastic container of via de riolering. Gelukkig is een olie-waterafscheider over het algemeen eenvoudig te installeren.

Zorg ervoor dat u uw lokale voorschriften met betrekking tot condensaatverwijdering controleert, die u meestal kunt vinden bij recyclingcentrum.

Wij zijn er om u te helpen

We hopen dat dit overzicht van koeldrogers en adsorptiedrogers u voldoende informatie biedt om de juiste beslissing te nemen. Als u nog steeds hulp nodig heeft bij het kiezen van de juiste maat en oplossing voor uw toepassing, neem dan vandaag nog contact met ons op. Ons team van professionals  begeleidt u tijdens het aankoopproces.

⇪ Terug naar boven ⇪