Perslucht wordt in veel sectoren en toepassingen gebruikt. In dit artikel willen we u meer vertellen over de specifieke kenmerken van perslucht. Wat is ‘lucht’ en luchtdruk? En wat nog belangrijker is: Wat is perslucht? Waarom is het een uitstekende energiebron?

Kies uw onderwerp ⤸

Wat is 'lucht'?

wat is perslucht?

Lijkt het een overbodige vraag, nee? Maar kent u de bijzonderheden van de lucht die we allemaal inademen? We zullen het uitleggen. 

Het leven op aarde is gebaseerd op een gasbel, meer algemeen bekend als de atmosfeer. Het omringt de wereld en zorgt ervoor dat het leven mogelijk is, omdat het ons beschermt tegen de UV-stralen van de zon en de luchtloze ruimte. In de atmosfeer zit lucht. De lucht die we allemaal inademen is een mengsel van deze elementen: 

  • Stikstof (ongeveer 78%)
  • Zuurstof (ongeveer 21%)
  • Andere gassen zoals waterdamp, inerte gassen en helaas veel koolwaterstofvervuiling.

Wat is atmosferische druk?

wat is perslucht?

De aarde wordt blootgesteld aan een atmosferische druk die we luchtdruk noemen. Dit komt omdat lucht in tegenstelling tot wat je zou kunnen geloven een bepaald gewicht heeft. Meer in het bijzonder weegt de lucht ongeveer 1.2 kg/m². Hoe hoger je gaat, hoe lager de druk wordt. Elke 5 km die je omhoog gaat, wordt de druk gehalveerd. Daarom zeggen we dat de lucht ‘dunner’ wordt als we in een vliegtuig of op een bergtop zitten. 

Deze atmosferische druk is relatief aan de druk van de perslucht, zoals u in de volgende paragraaf zult lezen.

Wat is perslucht?

wat is perslucht?

Probeer water samen te persen, en je bent klaar voor een zware klus. Vloeistoffen kunnen, in tegenstelling tot lucht, niet worden gecomprimeerd. In feite wordt de lucht gereduceerd als gevolg van een drukstijging. Dit resulteert in een nieuw, kleiner luchtvolume. 

Compressoren zijn speciaal gemaakt om lucht om allerlei redenen te comprimeren. De eenvoudigste compressor is echter een fietspomp: Er wordt lucht ingezogen en gecomprimeerd tot een fractie van het oorspronkelijke volume. Neem aan dat de lucht wordt gecomprimeerd tot ongeveer ¼ van zijn oorspronkelijke volume: Dat betekent dat de druk in de fietsband vier keer hoger is dan de atmosferische druk. 

De atmosferische druk wordt gemeten in Pa (Pascal). 1 Pascal is een zeer kleine hoeveelheid druk. Daarom wordt de eenheid kilopascal (kPa) of megapascal (MPa) gebruikt: 1 kilopascal/megapascal komt overeen met 1000 Pa. 

Persluchtwordt echter gezien als overdruk, wat betekent dat deze een druk boven de standaard atmosferische druk ligt.

Wat zit er in perslucht?

De door de compressor geproduceerde perslucht bevat uiteraard dezelfde elementen als de aangezogen omgevingslucht. De waterdamp in de lucht wordt ook gecomprimeerd, perslucht is dus vochtig.

Perslucht uit een oliegesmeerde compressor bevat tevens kleine hoeveelheden olie uit het smeersysteem van de compressor.

Afhankelijk van het doel waarvoor de perslucht wordt gebruikt, gelden er verschillende eisen voor wat toelaatbaar is voor wat betreft de verontreiniging. De persluchtkwaliteit moet in veel gevallen worden verbeterd door drogen (de vochtigheid wordt verlaagd) en filteren (olie en andere deeltjes worden verwijderd). Om dit te realiseren zijn er  producten op de markt voor persluchtbehandeling.

Persluchtkwaliteit kan worden gedefinieerd in verschillende klassen volgens een internationaal systeem.

Het gebruik van perslucht als energiebron

Nu weet u het antwoord op ‘wat is perslucht?’. Maar wat maakt het tot een goede energiebron? Ten eerste: De lucht die je comprimeert is schoon. Dat maakt het eindproduct ook schoon. Het is ook totaal onschadelijk. Aan de andere kant is perslucht veelzijdig: Het kan worden gebruikt in productielijnen, elektrisch gereedschap en zuigers, verplaatsen of koelen van materialen. 

U hebt een externe voedingsbron nodig om uw compressor van stroom te voorzien. In de meeste gevallen is dit een elektrische motor. Kleinere, DIY-compressoren gebruiken soms verbrandingsmotoren. 

Natuurlijk is er een zekere mate van vermogensverlies bij het bedienen van een compressor. Dit zal van invloed zijn op de uiteindelijke energiebehoefte van uw compressor. 

We geven u een voorbeeld: 

U wilt lucht comprimeren tot 700 kPa. Hiervoor is ongeveer 6,5 kW/m³/min aan vermogennodig. Het verhogen of verlagen van de druk met 100 kPa zal resulteren in dezelfde toename of afname van het benodigde vermogen.

Hebt u nog vragen over perslucht- en luchtcompressoren?

We hopen dat we voldoende antwoord hebben gegeven op uw vraag: ‘Wat is perslucht?’. 

We helpen u graag met alle andere vragen die u hebt. Wilt u misschien meer weten over onze diensten? Of over welke luchtcompressor is ideaal voor uw doeleinden? Laat het ons weten en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

⇪ Terug naar boven ⇪