Afwegingen bij het kiezen van de juiste schroefcompressor

Vragen? Laat het ons weten!

Het is belangrijk om te investeren in de juiste schroefcompressor voor uw situatie. Ze zijn namelijk leverbaar in verschillende configuraties. Denk hierbij aan motorvermogen, vast of variabel toerental, luchtopbrengst, werkdruk, met of zonder ketel en/of koeldroger. 

Om de beste opstelling te bepalen, wordt meestal aangeraden om te beginnen met hoeveel luchtstroom u nodig hebt. Bovendien zult u willen overwegen of u verschillende niveaus van druk door uw dag zult gebruiken of niet. Elke toepassing heeft verschillende eisen, er is geen één maat die voor alle soorten compressoren geschikt is. Deze variabelen zijn de reden dat we veel verschillende modellen aanbieden.

De volgende informatie in dit artikel is bedoeld om u te helpen begrijpen waar u rekening mee moet houden bij het verkennen van onze complete assortiment schroefcompressoren.

Kies uw onderwerp ⤸

Werkdruk en luchtopbrengst

Het is essentieel om de juiste werkdruk en luchtopbrengst voor uw toepassing te bepalen. Als u investeert in apparatuur die te groot of klein is, zou u uiteindelijk energie kunnen verspillen.

80% van de operationele kosten van een compressor zijn voor het energieverbruik. Zowel over als onder capaciteit van een machine kan onnodige kosten veroorzaken.

Om aan de slag te gaan, zal je eerst je luchtverbruik moeten bepalen. Hoe lang heb je een constante luchtstroom nodig om een klus te klaren? De luchtopbrengst van een schroefcompressor wordt in Nederland meestal weergeven in liters per minuut (l/min). Andere methodes zijn kubieke meter per uur (m3/u), kubieke voet per minuut (cfm) of liter per seconde (l/s). Deze metingen zijn allemaal tijdgebonden en hebben betrekking op uw werklast.

Vervolgens moet je de een keuze maken over welke werkdruk nodig is. Voor het verplaatsen van zware objecten zijn hoge drukniveaus vereist. Deze factor wordt gemeten in bar of pounds per inch (psi).

Het belangrijkste voordeel van elke schroefcompressor boven zuigercompressor is hun vermogen om een hogere luchtopbrengst te leveren. Deze machines zijn dan ook verkrijgbaar in met grotere motorvermogens.

Vast toerental versus variabel toerental (FREQ)

Simpel gezegd, schroefcompressoren zijn gebouwd met twee schroefrotoren. Dit biedt veel opties in hoe ze worden aangedreven, met riemaandrijving, tandwielaandrijving of directe aandrijving. Hierdoor is er ruimte voor meer efficiëntie en innovatie. Wanneer u kiest tussen modellen met vast en variabel toerental, zult u de verschillende aandrijvingen aantreffen.

We bieden modellen met een vast toerental met riem- en tandwielaandrijvingen. Bij dit motortype is het de moeite waard om op te merken dat een compressor met vast toerental continu draait. Het belangrijkste voordeel van een tandwielaandrijving versus een riemaandrijving is dat er geen noodzaak is om v-snaren te vervangen of opnieuw aan te spannen. Bovendien zijn deze machines doorgaans efficiënter dan compressoren met riemaandrijving.

Wat betreft modellen met variabel toerental (FREQ) deze zijn uitgerust met een tandwiel of directe aandrijving. Deze frequentiegeregelde compressoren generenen afwisselende werkdrukken om aan verschillende eisen te voldoen, dit maakt ze complexer en intelligenter dan compressoren met een vast toerental. Ze worden aangedreven door frequentieregelaar (IVR).

Frequentiegeregelde schroefcompressoren met directe aandrijving zijn de meest geavanceerde modellen die we in ons assortiment hebben. Voor minimale wrijving is er een direct aangedreven frequentiegeregelde compressor met een permanente magneet (ipm) motor. Met de IVR-technologie wordt het energieverbruik tot wel 35% gereduceerd.

Als u een eenvoudige oplossing met een consistente luchtdruk nodig hebt, is een model met een vast toerental wellicht geschikt voor u. Als u echter met meerdere projecten werkt en niet de hele dag perslucht nodig hebt, dan is het de moeite waard om een model met variabele toerentalaandrijving te overwegen.

Uiteraard kunnen kosten een belangrijke factor bij het kiezen van een compressor. Het is de moeite waard om op te merken dat u, of u nu kiest voor riemaandrijving, tandwielaandrijving of directe aandrijving, de best mogelijke oplossing voor uw bedrijf.

Heeft u hulp nodig met het maken van de juiste beslissing? Neem contact met ons op voor advies op maat of het laten uitvoeren van een capaciteitsmeting.

Olievrij versus oliegeïnjecteerd

U zou informatie kunnen tegenkomen over de voordelen van olievrije en oliegesmeerde compressoren. Het grootste en belangrijkste verschil tussen deze twee is de sporen van olie in uw perslucht aanwezig is. In de meeste gevallen kan een lijnfilter de hoeveelheid olie echter minimaliseren.

Onze range van schroefcompressoren zijn oliegesmeerd, wat betekent dat de interne motoren gesmeerd moeten worden voor koeling. Dit type compressor draait doorgaans lange tijd en produceert minimale omgevingswarmte en geluid. Wanneer u een oliegesmeerd compressor gebruikt, zult u de milieurichtlijnen voor het afvoeren van olie willen volgen.

U vindt meestal olievrije compressoren in niet-industriële omgevingen, waaronder medische praktijken, voedselindustrie of doe-het-zelf toepassingen. Ze zijn doorgaans niet geschikt voor zwaardere werkzaamheden.

De oplossing van de juiste schroefcompressor

In dit artikel hebben we de verschillende opties besproken die u zult tegenkomen bij de aanschaf van een nieuwe schroefcompressor. We hopen dat deze informatie nuttig is bij het doen van een nieuwe investering.

Zoals altijd is ons team er om u te helpen door het proces te leiden. Onze Technische Adviseurs kunnen met hun deskundigheid u voorzien van de juiste compressor voor u organistatie. Ongeacht uw persluchtinstallatie zij gaan graag een geheel vrijblijvend gesprek met u aan. 

⇪ Terug naar boven ⇪