Als u een compressor gebruikt, wilt u profiteren van warmteterugwinning. Dit proces hergebruikt ongeveer 75% van de verspilde hete lucht of water voor het verwarmen van ruimtes of werkprocessen. Bij correcte uitvoering kunt u uw compressor gebruiken om energiekosten van externe leveranciers te compenseren. In deze blog vertellen wij hoe u dat kunt realiseren.
In wezen transporteert energieterugwinning de verspilde warmte van een compressor door uw luchtkanaalsysteem. Mogelijk gemaakt door warmtewisselaars, kleppen en andere componenten, zijn er verschillende variaties, afhankelijk van of uw compressor luchtgekoeld of watergekoeld is.
Bij het gebruiken van luchtgekoelde compressoren hangt het energieterugwinningspotentieel af van de werklast. Deze uitspraak is vooral relevant als u een frequentiegeregelde compressor (VSD) gebruikt. Bij dit type compressoren wordt warmte meestal rechtstreeks uit de uitlaat gehaald of wordt er een warmtewisselaar gebruikt. Deze hete lucht wordt vervolgens gebruikt om een faciliteit warm te houden.
Ook bekend als luchtgedragen energieterugwinning, wordt warme lucht meestal door een kanalenstelsel gevoerd om het door de gewenste ruimten te laten circuleren. Dit is vooral handig voor degenen die in koudere klimaten werken en niet veel willen uitgeven aan verwarmingskosten. Het is een geweldige manier om de kosten constant te houden met fluctuerende olie- en gasprijzen.
Aan de andere kant zijn er watergekoelde compressoren. Dit type compressoren bieden meer flexibiliteit in termen van hoe de warmte wordt verdeeld. Meestal wordt het in radiatorbuizen gevoerd. Bovendien kan overtollig heet water worden gebruikt om een boiler te vullen om de tijd die nodig is om de gewenste temperatuur te bereiken, te compenseren. Dit geldt voor compressoren met een temperatuur tot 90° C.
Aangezien de emissieregels steeds strenger worden, is de impact van uw activiteiten op het milieu belangrijker dan ooit. Als voorbeeld kan warmteterugwinningstechnologie 1,99% van het totale energieverbruik in het Verenigd Koninkrijk besparen. Deze statistiek komt overeen met het tanken van ongeveer 913.000 diesel/benzine auto's.
In één geval was een autofabrikant in staat om zijn CO2-uitstoot met 260.000 ton per jaar te verminderen. Dit resulteerde in een besparing van ongeveer €43.500 per jaar. Bij een afname van meer dan 500 kW over een periode van 8000 of meer uur per jaar zal het totale verbruik zo’n 4 miljoen kW per jaar zijn. Deze cijfers zijn gebaseerd op de enorme impact die compressorsystemen hebben op de industriële productie.
Zoals bij veel apparatuur, worden de initiële investeringskosten gecompenseerd door totale besparingen gedurende de levensduur. De terugverdientijd voor warmteterugwinning is doorgaans 1 tot 3 jaar. Veel factoren dragen bij aan deze schatting, zoals de grootte van de faciliteit en de leeftijd van de apparatuur. Met de juiste installatie kunt u bijna uw eigen warmtekrachtcentrale worden.
De besparingen met warmteterugwinning zijn aanzienlijk. Vooral gezien de elektriciteitskosten ongeveer 80% uitmaken van het bezitten en gebruiken van een compressor, en ongeveer 90% van de energie wordt omgezet in warmte. Bovendien is het vrij eenvoudig om overtollige hete lucht en water door uw faciliteit te verplaatsen.
Voor optimale resultaten kunt u investeren in een compressor met ingebouwde energieterugwinning of een externe EnergyBox. Met een geavanceerde frequentiegeregelde compressor zoals de RCD FREQ kunt u verwachten tot 75% van de gebruikte energie terug te winnen. De EnergyBox claimt tot 80% van de thermische warmte te hergebruiken.
Als u investeert in nieuwe apparatuur, kan het logisch zijn om te kiezen voor een frequentiegeregelde schroefcompressor met geïntegreerde energieterugwinning. Dit komt omdat dit type compressor extra efficiëntie voorzieningen bevat om ervoor te zorgen dat u zo min mogelijk elektriciteit gebruikt. De beste beslissing hangt echter af van uw werkelijke behoeften en industriële toepassingen.
We hopen dat dit artikel geholpen heeft om beter te begrijpen hoe warmteterugwinning uw bedrijf ten goede kan komen. Als u vragen heeft over de dit onderwerpen, neem dan gerust contact met ons op. Onze Technisch Adviseurs helpen u graag de juiste richting te bepalen.