Waarom zijn gassen gemakkelijk te comprimeren? De ins en outs van luchtcompressie

Vragen? Laat het ons weten!

U bent wellicht al op de hoogte van alle verschillende soorten luchtcompressie. U weet ook dat compressoren in veel industriële toepassingen worden gebruikt. Maar hoe zit het met de wetenschap van luchtcompressie? Hoe werkt luchtcompressie precies, en waarom zijn gassen zo makkelijk te comprimeren. In dit artikel zullen we deze en andere vragen beantwoorden.

Kies uw onderwerp ⤸

Waarom zijn gassen gemakkelijk te comprimeren?

Dus wat maakt gassen makkelijk te comprimeren, in tegenstelling tot andere soorten materie? We leggen het uit. Op aarde hebben we drie verschillende soorten materie: 

  • vaste stoffen, zoals vuil, hout en steen;
  • vloeistoffen, zoals water en olie;
  • gassen, zoals zuurstof of waterstof.

Van deze drie soorten materie zijn gassen de enige die effectief kunnen worden gecomprimeerd. Maar waarom zijn gassen gemakkelijk te comprimeren in plaats van vloeistoffen of vaste stoffen? 

Het eenvoudige antwoord: Omdat er veel ruimte is tussen gasmoleculen. Deze ruimte stelt ons in staat om gas onder druk te zetten, en het in een kleinere container te forceren. 

Neem bijvoorbeeld een scubatank : Deze bevatten doorgaans 10 liter gas (meer bepaald zuurstof), omdat de druk ongeveer 200-300 atmosfeer is. Als de druk zou worden verlaagd naar de normale atmosfeer van 1, hebt u een tank van ongeveer 2500 liter nodig om de zuurstof te kunnen bevatten. Het is dus de ruimte tussen moleculen die compressie mogelijk maakt.

Als u dezelfde druk toepast op vaste stoffen of vloeistoffen, zou er geen verandering in volume zijn. De moleculen van vloeistoffen en vaste stoffen zijn al te dicht bij elkaar: Er is geen ruimte meer om te verminderen. Daarom is compressie niet mogelijk.

Wat gebeurt er als lucht wordt gecomprimeerd?

Laten we het eens hebben over luchtcompressie. In ons artikel ‘wat is perslucht?’ hebben we u al een inleiding op perslucht aangeboden. 

Maar wat gebeurt er precies in een luchtcompressor?

Ten eerste moet u weten dat een compressor de omgevingslucht aanzuigt om te kunnen beginnen met comprimeren. Er wordt geen zuivere zuurstof gebruikt zoals bij toepassingen voor duiken of ziekenhuizen. Dit betekent dat elk deeltje dat in de omgevingslucht aanwezig is ook in de perslucht aanwezig zal zijn. 

Bijvoorbeeld: Als er waterdamp in de lucht zit (wat zeker altijd het geval is) zal de perslucht ook waterdamp bevatten. Als u een oliesmeersysteem gebruikt, bevat de perslucht ook kleine hoeveelheden olie. Afhankelijk van het eindgebruik van de lucht- en vervuilingsvoorschriften heeft u een luchtdroger en/of lijnfilter nodig om deze deeltjes in een later stadium uit de perslucht te verwijderen. 

Wat gebeurt er als lucht wordt gecomprimeerd? 

Uw luchtcompressor heeft vermogen nodig om te kunnen werken. Het geleverde vermogen wordt vervolgens volledig omgezet in warmte. Dit betekent dat de warmteproductie van uw luchtcompressor gelijk is aan het verbruikte vermogen. Vergis u dus niet: luchtcompressoren genereren veel warmte. In veel gevallen is het raadzaam deze warmte opnieuw te gebruiken, bijvoorbeeld voor het lokale verwarmingssysteem. Op die manier verliest u geen onnodige energie. 

De bovengenoemde waterdamp is ook een integraal onderdeel van luchtcompressie. De hoeveelheid condensaatdamp hangt af van de volgende factoren: 

  • de hoeveelheid damp in de omgevingslucht;
  • de hoeveelheid perslucht in het algemeen;
  • de temperatuurdaling na compressie;
  • de algemene luchtdruk tijdens de compressie.

Lees meer in onze gerelateerde artikelen

Heeft u nog vragen over perslucht?

We beantwoorden graag al uw vragen over compressoren en het gebruik van perslucht. Laat het ons weten en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

⇪ Terug naar boven ⇪