Hoe wordt perslucht gefilterd?

Vragen? Neem gerust contact met ons op!

Voor het filteren van uw perslucht heeft u persluchtfilters nodig. In een eerder artikel “Het belang van een luchtdroger en lijnfilters“ leest u waarom dit belangrijk is voor het verbeteren van de persluchtkwaliteit. In dit artikel leggen wij u uit hoe perslucht wordt gefilterd.

Kies uw onderwerp ⤸

Hoe werkt perslucht filtering?

Door lijnfilters in het persluchtsysteem te installeren, kan de hoeveelheid vervuilende deeltjes worden geminimaliseerd tot een aanvaardbaar niveau voor productielucht, of indien nodig volledig worden geëlimineerd. Voor het filteren van perslucht en gassen worden hoofdzakelijk drie verschillende methodes gebruikt:

  • Oppervlaktefiltratie (voorfilter)
  • Dieptefiltratie (fijnfilter)
  • Filtratie met actieve kool (actiefkoolfilter)

Hoe werkt oppervlaktefiltratie?

persluchtfilter houdt deeltjes tegen

Deeltjes die groter zijn dan de openingen in het filterelement blijven op het oppervlak zitten, terwijl kleinere deeltjes er doorheen gaan. Door de openingen van het filtermateriaal aan te passen, kan worden bepaald in hoeverre het filter deeltjes tot een bepaalde grootte kan tegenhouden.

Als de openingen in het filter verstopt zijn, daalt de druk achter het filter. Het filterelement moet dan worden vervangen. Een oppervlaktefilter kan bestaan uit cellulosevezels, polyethyleen of gesinterd metaal.

Binnen ons assortiment is dit een voorfilter EPF.

Hoe werkt dieptefiltratie?

persluchtfilters verwijderen olie en deeltjes

Bij dieptefiltratie worden olie en deeltjes uit de perslucht gefilterd met een filter van glasvezels. Oliedruppels komen vast te zitten op de vezels, de olie wordt er doorheen gedrukt en uiteindelijk afgetapt via een aftapkraan onder aan het filterhuis.

Vaste deeltjes worden vast gehouden tussen de vezels. Als het filtermateriaal verzadigd is door vervuiling, daalt de druk over het filter en moet het filterelement worden vervangen. Het filter scheidt de olie optimaal wanneer de perslucht een lage temperatuur heeft (+20 °C of lager) en wanneer de luchtsnelheid door het filter goed is.

U heeft onze fijnfilter EHF nodig voor deze vorm van filtratie.

Hoe werkt filtratie met actieve kool?

actiefkoolfilter verwijdert oliedamp en gassen

Door te filteren met een bed van actieve kool worden zowel oliedampen als bepaalde gassen geabsorbeerd. Op deze manier wordt de perslucht reuk- en smaakloos.

Normaal zuigt de actieve kool in een filterelement olie op tot ongeveer 15% van het gewicht aan kool voordat deze verzadigd is. Als de kool verzadigd is, wordt het filterelement vervangen.

Voorafgaand aan dit type filter moet er altijd een fijnfilter geplaatst worden, waarmee oliedruppels worden uitgefilterd. De perslucht moet ook in een luchtdroger worden gedroogd, voordat filtratie met actieve kool plaatsvindt.

Een actiefkoolfitler EAC in combinatie met het voor- en fijnfilter zorgen voor een optimale filtering voor een schone perslucht.

Meer artikelen over dit onderwerp

Wilt u meer te weten komen over persluchtbehandeling lees dan ons artikel "Handleiding voor persluchtbehandeling" hier gaan we dieper in over het nut en belang van de juiste behandeling van uw perslucht.

Of wilt u meer weten over persluchtfilters? Dan wijzen wij u graag door naar de artikelen "Wat zijn persluchtfilers" en "Welke soorten persluchtlijnfilters zijn er?.

Heeft uw perslucht de gewenste kwaliteit?

Wilt u advies op maat? Laat het ons weten, we beantwoorden al uw vragen zo snel mogelijk. 

⇪ Terug naar boven ⇪