Uw handleiding voor persluchtbehandeling

Vragen? Laat het ons weten!

Als u een compressor gebruikt, weet u waarschijnlijk dat een goede luchtbehandeling essentieel is. Maar welke apparaten hebt u nodig voor uw luchtbehandeling? En wat zijn hun functies binnen het luchtbehandelingsproces? Dat is wat u hier zult leren.

Kies uw onderwerp ⤸

Waarom is persluchtbehandeling belangrijk?

Luchtbehandeling vindt plaats na compressie om verontreinigen zoals olie en vuildeeltjes uit uw perslucht te zuiveren om schade aan uw stroomafwaatse apparatuur of eindproduct te voorkomen.

Afhankelijk van uw sector hebt u verschillende niveaus van luchtkwaliteit nodig. In bijvoorbeeld de de medische sector of voedingmiddelenindustrie kan de kleinste hoeveelheid verontreiniging van olie al leidien tot stilstand of productbederf. Er zal dan een veel betere kwaliteit perslucht moeten geproduceerd worden dan voor een industrieël bedrijf.

Hoe ziet het luchtbehandelingsproces eruit?

Reference image producten

Hoewel de methoden binnen het luchtbehandelingsproces verschillen, blijft het proces zelf over het algemeen hetzelfde:

 1. Atmosferische lucht wordt in de compressor gezogen en samengeperst
 2. Samen met de lucht worden onzuiverheden zoals vocht en stofdeeltjes gecomprimeerd. Deze zijn schadelijk voor het uiteindelijke gebruik van zowel de perslucht als de compressor zelf, waardoor het van cruciaal belang is deze te verwijderen. Alle perslucht die niet onmiddellijk wordt gebruikt, wordt opgeslagen in een luchtketel.
 3. Ten eerste wordt de lucht door één of meer van de verschillende soorten luchtdrogers geleid om vocht uit de perslucht te onttrekken. Luchtdrogers kunnen ook luchtfilters volgen in plaats van ze vooraf te gaan.
 4. Vervolgens stroomt de gedroogde lucht door één van de verschillende typen luchtfilters, waarbij vuildeeltjes en aërosolen worden uitgefilterd. Luchtfilters kunnen ook voorafgaan aan luchtdrogers in plaats van ze te volgen.
 5. Het vocht en de deeltjes die uit de lucht worden verwijderd, worden veilig afgetapt en verwerkt, mogelijk door een olie-waterafscheider.

Welke apparaten zijn essentieel voor de behandeling van perslucht?

Zoals u uit het luchtbehandelingsproces kunt zien, werken veel apparaten samen om perslucht van hoge kwaliteit te garanderen.

De belangrijkste luchtbehandelingsapparatuur

 • Luchtdrogers onttrekken vocht uit de perslucht na compressie.
 • Persluchtfilters (of lijnfilter) verwijderen deeltjes, aerosolen en andere onzuiverheden uit de perslucht na compressie.
 • Olie-waterafscheiders scheiden het olie uit het afgetapte condenswater.
 • Met persluchtketels kunt u lucht opslaan die niet voor later gebruik is bedoeld. U zou het kunnen kennen als een tank of buffervat.

Luchtdroger versus persluchtfilter

Luchtdrogers en persluchtfilters filteren beide verontreinigingen uit perslucht om een hoge kwaliteit te garanderen. Ze verschillen in de manier waarop ze lucht zuiveren na compressie.

 • Een luchtdroger verwijdert water uit de lucht na compressie op verschillende manieren, afhankelijk van het type droger dat u gebruikt.
 • Persluchtfilters verwijderen daarentegen vuildeeltjes en aërosolen uit de lucht. Bovendien kunnen deze aerosolen zowel water als olie zijn in plaats van alleen vocht zoals bij luchtdrogers.

Persluchtfilter versus lijnfilter

Persluchtfilter, lijnfilter en leidingfilter zijn allemaal verschillende namen voor hetzelfde apparaat. Als u op zoek bent naar informatie of nieuwe onderdelen, kunt u op één van deze termen zoeken. Er zijn wel verschillende persluchtfilters elke met zijn specifieke eigenschappen, ontdek welke soorten persluchtfilters er zijn.

Luchtdroger versus olie-waterafscheiders

Hoewel de namen ‘luchtdroger’ en ‘olie-waterafscheiders’ klinken alsof ze hetzelfde zouden kunnen doen, toch zijn de twee systemen zeer verschillend

 • Zoals eerder vermeld, onttrekken luchtdrogers vocht uit de perslucht om uw apparatuur te beschermen tegen corrosie.
 • Olie-waterafscheiders worden daarentegen gebruikt om het olie te scheiden van het water dat uit uw persluchtketel wordt afgetapt. Ze scheiden het geëxtraheerde olie uit het water om het veilig te lozen via de riolering. 

Richtlijnen voor uw luchtbehandeling

Het is een slimme stap om een expert u te laten begeleiden voor uw persluchtbehandeling. Als u nieuwsgierig bent naar meer informatie of op zoek bent naar persoonlijk adviesneem dan contact op met onze professionals. Ze helpen u graag onderweg.

⇪ Terug naar boven ⇪