Veelgestelde vragen over drogers

Vragen? Neem gerust contact met ons op!

Veelgestelde vragen over drogers

In dit artikel beantwoorden wij de meest gestelde vragen omtrent luchtdrogers voor een persluchtinstallatie.  HIermee hopen wij u te helpen in het maken van de juiste beslissing voor uw situatie en welke droger u nodig heeft voor uw toepassing. 

Wanneer en waarom is een droger noodzakelijk?

Creemers Compressors koeldroger

Voor bijna alle toepassingen van perslucht adviseren wij een luchtdroger. De compressor zuigt namelijk lucht aan in zijn omgeving. Een bestandsdeel daarvan is vocht, dat in de vorm van condens wordt aangetroffen in uw luchtleidingsysteem, in uw machines en mogelijk het eindproduct. Om stilstand te voorkomen en uw eindproduct te beschermen is gebruik van een luchtdroger onmisbaar.

Een overvloed aan vocht in uw perslucht kan veel schade aanrichten aan uw apparatuur en productie. Condens zorgt voor roest en lekkages aan stroomafwaarts apparatuur, kan smeermiddelen vervuilen in uw luchtgereedschap en cilinders of zorgen voor opstoppingen en nevel bij gespoten oppervlakkten, bijvoorbeeld bij verfspuiten.

Een luchtdroger verwijdert dit ongewenste vocht voor u! Hierdoor krijgt u droge perslucht en wordt de vorming van roest tegengegaan.

Wat is het verschil tussen een koel- en adsorptiedroger?

Koeldrogers gebruiken een koelgas om de perslucht te koelen en vervolgens het condensaat uit de lucht te verwijderen, met deze techniek kunnen we een temperatuur van minimaal 3 °C bereiken. Creemers koeldrogers zijn voorzien van milieuvriendelijk koelgas. Dit gas heeft de laagst mogelijke milieueffecten en bovendien geen invloed op de ozonlaag

Adsorptiedrogers gebruiken een bepaalde hoeveelheid droogmiddel om de waterdeeltjes uit de lucht te verwijderen. Terwijl een deel van het droogmiddel water absorbeert, droogt het andere deel. Met deze methode kunnen we een dauwpunt van -20°C, -40°C of -70°C bereiken.

Welke luchtdroger moet ik kiezen?

Keuze voor een luchtdroger is afhankelijk van functionele eisen voor perslucht, regelgeving (zoals BRC, BCAS, IFS en Pharmacopoeia etc.) en uiteraard de toepassing. 

Een koeldroger is in de meeste gevallen voldoende voor het drogen van perslucht. Door het terugkoelen van de temperatuur tot circa 3 °C wordt het meeste vocht verwijderd, en is de perslucht geschikt voor 90% van de toepassingen. Door het gebruik van een koeldroger wordt voldaan een ISO 8573-1:2010 zuiverheidsklasse 4

Het gebruik van een adsorptiedroger is wenselijk wanneer de perslucht een nog lager drukdauwpunt dient te hebben. Adsorptiedrogers hebben een drukdauwpunt tussen -20°C, -40°C of -70°C. Bij applicaties in voedings-, pharmaceutische, medische en chemische sectoren wordt adsorptiedroging vaak toegepast. .

Nog een paar interessante artikelen voor u

Laat ons u helpen te beslissen

 

Nog steeds niet zeker welke luchtdroger u zou moeten kiezen? Onze professionals geven u graag het juiste advies: Laat het ons weten en we zullen al uw vragen zo snel mogelijk beantwoorden.