Veelgestelde vragen over luchtdrogers

Vragen? Neem gerust contact met ons op!

In dit artikel beantwoorden wij de meest gestelde vragen omtrent luchtdrogers voor een persluchtinstallatie.  HIermee hopen wij u te helpen in het maken van de juiste beslissing voor uw situatie en welke droger u nodig heeft voor uw toepassing. 

Kies uw onderwerp ⤸

Wanneer en waarom is een droger noodzakelijk?

Voor bijna alle toepassingen van perslucht adviseren wij een luchtdroger. De compressor zuigt namelijk lucht aan in zijn omgeving. Een bestandsdeel daarvan is vocht, dat in de vorm van condens wordt aangetroffen in uw luchtleidingsysteem, in uw machines en mogelijk het eindproduct. Om stilstand te voorkomen en uw eindproduct te beschermen is gebruik van een luchtdroger onmisbaar.

Een overvloed aan vocht in uw perslucht kan veel schade aanrichten aan uw apparatuur en productie. Waterdamp zorgt voor roest en lekkages aan stroomafwaarts apparatuur, kan smeermiddelen vervuilen in uw luchtgereedschap en cilinders of zorgen voor opstoppingen en nevel bij gespoten oppervlakkten, bijvoorbeeld bij verfspuiten.

Een luchtdroger verwijdert dit ongewenste vocht voor u! Hierdoor krijgt u droge perslucht en wordt de vorming van roest tegengegaan. 

Hoe werkt een luchtdroger?

Dit is afhankelijk van het type luchtdroger dat u heeft. Elke soort luchtdroger gebruikt een andere technologie voor hetzelfde resultaat te krijgen, namelijk schone en droge perslucht.  Laten we de meest voorkomende types en hun basisprincipes bespreken.

  • Koeldrogers is de meest voorkomende type luchtdroger. Ze koelen de perslucht totdat het vocht condenseert om het te verwijderen.
  • Adsorptiedrogers maken gebruik van droogmiddel voor het drogen van de perslucht. Dit droogmiddel haalt het vocht eruit. Daarom worden ze meestal als tweede fase na een koeldroger gebruikt.
  • Membraandrogers hebben een hygroscopisch membraan die het vocht uit de perslucht verwijderd. Het vocht hechtzich op het membraan en migreert langs de lengte voordat het wordt uitgestoten.

Voor meer uitleg over de veschillende luchtdrogers leest u in ons artikel ”Welke verschillende soorten drogers er zijn en hoe ze werken”.

Wat is het verschil tussen een koel- en adsorptiedroger?

Creemers Compressors koeldroger

Koeldrogers gebruiken een koelgas om de perslucht te koelen en vervolgens het condensaat uit de lucht te verwijderen, met deze techniek kunnen we een temperatuur van minimaal 3 °C bereiken. Creemers koeldrogers zijn voorzien van milieuvriendelijk koelgas. Dit gas heeft de laagst mogelijke milieueffecten en bovendien geen invloed op de ozonlaag

Adsorptiedrogers gebruiken een bepaalde hoeveelheid droogmiddel om de waterdeeltjes uit de lucht te verwijderen. Terwijl een deel van het droogmiddel water absorbeert, droogt het andere deel. Met deze methode kunnen we een dauwpunt van -20°C, -40°C of -70°C bereiken.

Welke luchtdroger moet ik kiezen?

Keuze voor een luchtdroger is afhankelijk van functionele eisen voor perslucht, regelgeving (zoals BRC, BCAS, IFS en Pharmacopoeia etc.) en uiteraard de toepassing. 

Een koeldroger is in de meeste gevallen voldoende voor het drogen van perslucht. Door het terugkoelen van de temperatuur tot circa 3 °C wordt het meeste vocht verwijderd, en is de perslucht geschikt voor 90% van de toepassingen. Door het gebruik van een koeldroger wordt voldaan een ISO 8573-1:2010 zuiverheidsklasse 4

Het gebruik van een adsorptiedroger is wenselijk wanneer de perslucht een nog lager drukdauwpunt dient te hebben. Adsorptiedrogers hebben een dauwpunt tussen -20°C, -40°C of -70°C. Bij applicaties in voedings-, pharmaceutische, medische en chemische sectoren wordt adsorptiedroging vaak toegepast. .

Laat ons u helpen te beslissen

Nog steeds niet zeker welke luchtdroger u zou moeten kiezen? Onze professionals geven u graag het juiste advies: Laat het ons weten en we zullen al uw vragen zo snel mogelijk beantwoorden. 

⇪ Terug naar boven ⇪